Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνεί η ΕΚΤ με τις αιτιάσεις της ΤτΕ για το νομοσχέδιο για τα χρέη

Συμφωνεί η ΕΚΤ με τις αιτιάσεις της ΤτΕ για το νομοσχέδιο για τα χρέη
Στα μέσα Ιανουαρίου του 2010 αναμένεται να γνωμοδοτήσει η ΕΚΤ για το νομοσχέδιο που αφορά τις οφειλές των επιχειρήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Τράπεζα θα αποδέχεται ως βάσιμους  τους προβληματισμούς της ΤτΕ ειδικά για τις ενήμερες οφειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ πέραν του νομοσχεδίου είχε ζητήσει και την γνωμοδότηση της ΤτΕ.
Είθισται η ΕΚΤ να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις γνωμοδοτήσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Η ΤτΕ είναι μέλος της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το νομοσχέδιο έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση και σε ορισμένα σημεία οι τραπεζίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι  με τις αλλαγές που σημειώθηκαν.  Ωστόσο υπάρχει ένα βασικό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, θέμα στο οποίο έχει πάρει θέση και η Τράπεζα της Ελλάδος.  
Αν θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ενήμερες οφειλές και με ποιο τρόπο ολικά ή στοχοποιημένα.
Σύμφωνα με την θέση των τραπεζών οι ενήμερες οφειλές αν περάσουν στον νόμο τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές στρεβλώσεις , να δημιουργηθεί κακό προηγούμενο και κάποιοι να κάνουν κατάχρηση ενός τέτοιου μέτρου. Παράλληλα οι τραπεζίτες θεωρούν ότι αν υπάρχει παράθυρο στον νόμο  , κοινώς να εμφανίζει  πολλές ερμηνείες είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης και όχι χρήσης.
Συν τοις άλλοις θα επηρεαστεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αλλά και οι προσπάθειες του συστήματος να προβεί μελλοντικά σε τιτλοποιήσεις δανείων.
Παράλληλα θα επηρεαστούν και οι υφιστάμενες τιτλοποιήσεις των τραπεζών αν και οι ενήμερες οφειλές ενταχθούν στο νομοσχέδιο.
Η ΤτΕ πήρε καθαρή θέση στο θέμα και γνωμοδότησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα.



Στην ΕΚΤ και το νομοσχέδιο για τους ιδιώτες

Η κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο θα φέρει προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για τα χρέη των φυσικών προσώπων.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ζητήσει γνωμοδότηση και γι’ αυτό το νομοσχέδιο  από την ΕΚΤ.
Στο νομοσχέδιο αυτό οι τραπεζίτες εστιάζονται σε δύο παραμέτρους, κρίσιμες όπως τις χαρακτηρίζουν.
Σημείο πρώτο όσοι κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης θα μπορούν πηγαίνοντας στο δικαστήριο να υποστηρίξουν ότι λόγω εισοδήματος δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να διερευνηθεί το θέμα αυτό καθώς είναι γνωστό το μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας. Υπάρχει κίνδυνος δηλαδή κάποιος δανειολήπτης να μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις  αλλά να εκμεταλλευτεί το παράθυρο του νόμου και να τύχη προνομιακής μεταχείρισης.
Σημείο δεύτερο που βρίσκει αντίθετους τους τραπεζίτες είναι η αναφορά σε επαπειλούμενη απειλή.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι με την πρόφαση της επαπειλούμενης απειλής έννοια που δεν υπάρχει σε κανένα νόμο παγκοσμίως για φυσικά πρόσωπα μπορεί κάποιοι να κάνουν κατάχρηση.
Η επαπειλούμενη απειλή είναι έννοια συμβατή στις επιχειρήσεις καθώς από τα λογιστικά βιβλία μπορεί να προκύπτει ότι αδυνατεί να καλύψει υποχρεώσεις. Αντιθέτως σε ένα φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να εξακριβωθεί η πιστότητα των όσων υποστηρίζει.
Κάποια στιγμή μέσα στο α΄ δίμηνο του 2010 θα έρθει προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για τους καταχρηστικούς όρους.


Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης