Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Παγωμένη» η χρηματιστηριακή κοινότητα από τις ζημιές άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο από 2 τράπεζες στο 9μηνο του 2010

tags :
«Παγωμένη» η χρηματιστηριακή κοινότητα από τις ζημιές άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο από 2 τράπεζες στο 9μηνο του 2010
Έχει παγώσει η χρηματιστηριακή κοινότητα από το ύψος των ζημιών σε Emporiki Bank και Geniki Bank αφού μόνες τους έχουν ανεβάσει τον πήχυ πάνω από το 1 δισ. ευρώ και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ούτε το 5% των αποτελεσμάτων.
Σε ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr σε χρηματιστηριακά γραφεία καταγράφεται μεγάλη απογοήτευση όχι γιατί δεν περίμεναν ζημιές από τις 2 τράπεζες αλλά για το μεγάλο ύψος των επισφαλειών. Το κλίμα που επικρατεί στα λογιστήρια των εισηγμένων που προετοιμάζουν τις λογιστικές καταστάσεις είναι δυσάρεστο με πολλή γκρίνια αφού η χρονιά φεύγει και έρχεται το 2011 όπου οι περισσότερες εταιρίες εκτιμούν ότι θα είναι ακόμη χειρότερα. Εάν διατηρηθεί αυτό το μπαράζ των ζημιών, για τα αποτελέσματα 9μηνου όπως είναι η πρώτη γεύση που δόθηκε από τις 2 τράπεζες τότε θα ψάχνουν με το μικροσκόπιο στο υπουργείο οικονομικών να βρούν κερδοφόρες εισηγμένες. Οι περισσότερες εισηγμένες εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις τους από την ημέρα που εισήλθαν στο ΧΑ. Ο ιός της ύφεσης έχει εξαπλωθεί σ’ όλο το ταμπλό έχοντας δημιουργήσει ένα μούδιασμα σε χρηματιστηριακά γραφεία, αναλυτές και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων.  
Όσο άσχημα και να είναι τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2010 για την πλειονότητα των εταιρειών, κάθε μέτοχος ή επενδυτής θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν μια σειρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια (κεφαλαιοποίηση, δείκτης Ρ/Ε, μερισματική απόδοση, κεφαλαιακή διάρθρωση, εμπορευσιμότητα). Έτσι ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι... Όταν όμως σοβαρές επιχειρήσεις λένε ότι πρώτα θα δούνε το
φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται προς κατάθεση στη Βουλή και μετά
θα αποφασίσουν για το μέρισμα, τότε τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο.
Η κάθετη πτώση της κατανάλωσης προκαλεί έμφραγμα στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, με συνέπεια καθημερινά οι διοικήσεις πολλών εμπορικών εταιρειών να βρίσκονται σε ραντεβού με διευθυντές τραπεζών για να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές πίστωσης. Το περιθώριο κέρδους για μεγάλο αριθμό εισηγμένων έχει υποχωρήσει κάτω από το 5% και σε πολλές περιπτώσεις συρρικνώνεται στο 1% και 2%. Αυτό που προτιμούν οι εταιρείες είναι να έχουν επαρκή ρευστότητα για την αγορά πρώτων υλών ή εμπορεύματος και για να μειώνουν τον δανεισμό τους. Μόνο αυτές οι δύο προτεραιότητες απασχολούν το management πολλών εισηγμένων.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης