Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Sinn (Ifo): Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της... σύντομα - "Το δάνειο είναι σαν ναρκωτικό"- Αντίδραση Παπανδρέου

Sinn (Ifo): Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της... σύντομα -
Να αναδιαρθρώσει το χρέος της συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, καθώς το επιτόκιο είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Μιλώντας σε πορτογαλικό μέσο ενημέρωσης (Jornal de Negocios), ο  Hans-Werner Sinn δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει σύντομα, ακόμη και αν πλήξουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
“Θεωρώ ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή της Ελλάδας”, δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μία αναδιάρθρωση χρέους από αυτές τις χώρες είναι απίθανη. Οι τρεις χώρες ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Οι δύο πρώτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, πρόσθεσε, χωρίς να σχολιάσει την έντονη φημολογία περί προσφυγής της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα ομόλογα της είναι πολύ ... πολύ υψηλό, δήλωσε ο Sinn, προειδοποιώντας ότι είναι αδύνατο να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να το εξυπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να προχωρήσει είτε σε ένα “haircut” είτε σε μία επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους τους.
“Το να ζει μία χώρα συνεχώς με δανεικά είναι όπως όταν κάποιος παίρνει ναρκωτικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sinn. Δεν είναι υγιές, γι' αυτό και όσο νωρίτερα μειώσεις τα επίπεδα διαβίωσης τόσο πιο εύκολο θα είναι να μειώσεις και τα χρέη και τα ελλείμματα. Την τελευταία δεκαετία η Γερμανία έχει χάσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων της χρηματοδοτώντας οικονομίες όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας , της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας, κατέληξε.

Παπανδρέου: Το Βερολίνο πρέπει να κρατήσει πιο διαλλακτική στάση

Την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί η στάση που κρατά η Γερμανία απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, καθώς από το βήμα του συνεδρίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) στο Παρίσι, άσκησε έντονη κριτική στην ανυποχώρητη γερμανική “στάση του θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης”.
Η στάση της Γερμανία απένταντι στην κρίση χρέους, μπορεί να δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, τόνισε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι αν η Γερμανία επιμένει σε αυτή τη λογική, οι συνέπειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις οικονομίες στη χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης