Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα μέτρα συστήνουν στην Ελλάδα Citigroup και Nomura- Μη επιτεύξιμοι οι στόχοι για το έλλειμμα

Νέα μέτρα συστήνουν στην Ελλάδα Citigroup και Nomura- Μη επιτεύξιμοι οι στόχοι για το έλλειμμα
Εξαιρετικά αισιόδοξους χαρακτηρίζει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το 2010, η Citigroup στην τελευταία έκθεση της με τίτλο “Greece: A Much Higher Debt-To-GDP Profile”, η οποία αναλύει τις εξελίξεις μετά και την τελική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat.
Το υψηλότερο ποσοστό αφετηρίας (έλλειμμα), η σοβαρή υστέρηση των κρατικών εσόδων και οι καθυστερήσεις στην προώθηση ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, καθιστούν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος δύσκολες. Οι στόχοι για το 2010 είναι αισιόδοξοι, και δε θα επιτευχθούν, αφού το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4%. Επομένως, ο στόχος του 7,3% για το 2011 θα πρέπει να συνοδεύεται και από νέα μέτρα, δηλώνει στην έκθεση της η Citigroup.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς με βάση τους ελέγχους του ΔΝΤ και της ΕΕ θα υπάρξει η δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει και νέα μέτρα.
Τέλος, η Citigroup αναμένει το χρέος να φτάσει στο 165% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, υψηλότερα δηλαδή από το 145% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Nomura: Χρειάζονται νέα μέτρα και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η έκθεση της Nomura με τίτλο “Eurostat revises Greek data as expected”, στην οποία και σχολιάζει την αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος την περίοδο 2006-2009. Είναι εμφανές ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι σε επικίνδυνο δρόμο ακόμη και από πριν το 2008, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για το χρέος στο 130% και το έλλειμμα στο 7,3% το 2010, δεν είναι ρεαλιστικές, με την Nomura πλέον να εκτιμά ότι το χρέος θα φτάσει το 146% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 9,5% φέτος. Κατά την άποψη της θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2011, σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων, καθώς η μείωση των δαπανών έχει αρχίσει να φτάνει σε οριακά επίπεδα.
Η Nomura ωστόσο υπογραμμίζει και στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, την έκβαση των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες το κυβερνών κόμμα δεν αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περισσότερα περιθώρια για τη λήψη των μέτρων που χρειάζεται για να υπάρξει η προσαρμογή. Τέλος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερο περιθώριο εφαρμογής και αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης