γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Υπό αναθεώρηση θέτει η Moody's την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας λόγω της κακής κατάστασης των δημοσίων οικονομικών. Ο οίκος θέτει με έκθεσή του με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου θέτει υπό αναθεώρηση το rating A1 και προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση.
«Η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών δημιουργεί ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αρνητικές προοπτικές του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος», επισημαίνει ο κ. Arnaud Marès, αντιπρόεδρος της Moody's.
Σύμφωνα με την έκθεση η αξιολόγηση για τα ελληνικά ομόλογα και για τις τραπεζικές καταθέσεις παραμένουν στο Aaa (στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης) και δεν επηρεάζονται από την αναθεώρηση.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση, που ήρθε στην εξουσία στις 4 Οκτωβρίου αποκάλυψε αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και 2009 τα οποία δείχνουν μια οξεία επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Παρόλο που η ύφεση είναι λιγότερο σοβαρή στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, το αναμενόμενο έλλειμμα για το 2009 έχει αναθεωρηθεί ανοδικά, κοντά στο 12,5% του ΑΕΠ. Αυτό το μέγεθος είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες προβλέψεις και υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το μέγεθος της αναθεώρησης επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Moodys σχετικά με τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Marès.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο λόγος για την αναθεώρηση είναι ότι εκτός από τη ζημιά που έχει υποστεί ο ισολογισμός της κυβέρνησης φέτος, η σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι πιο αρνητικό σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από την κρίση.
«Η πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε πριν από την κρίση, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μηδαμινές», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του οίκου, επισημαίνοντας ότι «η βοήθεια που προσφέρει η σύγκλιση των επιτοκίων, η έκρηξη των επενδύσεων για υποδομές και η ταχέως αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία- στοιχεία που υπήρχαν στα παρελθόν- πλέον δεν είναι ορατά».
Ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των δύο τελευταίων δεκαετιών υποστηριζόταν από ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη και αύξηση των μισθών, δεδομένα που σήμερα δεν ισχύουν. Εξάλλου οι επενδυτές μετά την κρίση διαχωρίζουν τις επενδύσεις τους ολοένα και περισσότερο ανάλογα με την πιστοληπτική διαβάθμιση μιας χώρας και τον ενδεχόμενο κίνδυνο που αναλαμβάνουν και εξαιτίας αυτού η Moodys περιμένει οι ανοδικές τάσεις στα επιτόκια να γίνουν πιο μόνιμες σε σχέση με άλλες χώρες που επίσης αξιολογούνται με Α1, όπως η Σλοβακία, λόγω και των αρνητικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων της Ελλάδας».
«Η Moodys βλέπει τον κίνδυνο το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας- το οποίο μεταφράζεται σε ένα εξίσου μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αγγίζει το 14% του ΑΕΠ- να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και τη βάση εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης», σύμφωνα με τον κ. Marès.
«Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά σε μια χωρίς σταματημό υποχώρηση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν ευθυγραμμίζεται με ένα σταθερό rating outlook, ούτε σε βάθος χρόνου- με την αξιολόγηση A1 που ισχύει για τη χώρα.
Η Moodys τονίζει την ανάγκη για βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών που θα βασίζεται στην ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει τα δομικά έξοδα της χώρας και να αυξήσει τα έσοδά της από φόρους.
Ο οίκος τονίζει ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση δείχνει ότι γνωρίζει το πρόβλημα και έχει εκφράσει τη βούληση να κυνηγήσει επιθετικά το στόχο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. «Οι αποτυχίες των περασμένων μεταρρυθμίσεων να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα (το έλλειμα της χώρας δεν υποχώρησε ποτέ κάτω του 3% μετά την υιοθέτηση του ευρώ) και η συνεχιζόμενη επιδείνωση του ελλείμματος το 2009 δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης».
Σχόλια αναγνωστών