Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ηοllande: Είμαι φίλος - Παρούσες στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις οι γαλλικές εταιρείες - Συνεκμετάλλευση στην ελληνική ΑΟΖ - Διαβεβαιώσεις για συμμετοχή του γαλλικού ΤΠκΔ στην ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά οι γαλλικές τράπεζες αποχώρησαν κακήν κακώς

Ηοllande: Είμαι φίλος - Παρούσες στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις οι γαλλικές εταιρείες - Συνεκμετάλλευση στην ελληνική ΑΟΖ - Διαβεβαιώσεις για συμμετοχή του γαλλικού ΤΠκΔ στην ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά οι γαλλικές τράπεζες αποχώρησαν κακήν κακώς
(upd12)"Ήρθα στην Ελλάδα ως φίλος", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande, μιλώντας σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες, στο ξενοδοχείο Ηilton, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα.
Όπως τόνισε, η Γαλλία επιθυμεί να ενισχύσει τη διοικητική και οικονομική συνεργασία της με την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα ανέλαβε πολύ σοβαρές προσπάθειες που έπεισαν τους ευρωπαίους εταίρους", εξήγησε ο Hollande κατά την ομιλία του, ενώ απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε πως "η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει την οδό των μεταρρυθμίσεων και να αναδημιουργήσει τον δημόσιο τομέα".
"Συμβάλλαμε κι εμείς στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ", έσπευσε να προσθέσει ο Hollande, παραδεχόμενος πως "η ευρωζώνη κέρδισε τις πρώτες μάχες με την κρίση".
Οι επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επενδύσουν με την στήριξη των κυβερνήσεων, τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως "Πρέπει να χαράξουμε νέες προοπτικές ώστε να μην χαραμιστούν οι νέες γενιές".
"Η Γαλλία συνεισφέρει στην διοικητική ανασυγκρότηση της Ελλάδας", δεν παρέλειψε να επισημάνει ο Γάλλος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας με νόημα πως "Χρειάζεται ικανότητα επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην Ελλάδα".
Όπως τόνισε ο Hollande, πολλές γαλλικές εταιρείες παρέμειναν στην Ελλάδα παρά την κρίση. Πολλές γαλλικές εταιρείες επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε: Οι γαλλικές εταιρείες και η Γαλλία οφείλουν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. "Τα κεφάλαια για επενδύσεις θα επέλθουν μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης", διευκρίνισε.
"Εκφράζω την φιλία και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα", δεν δίστασε να επαναλάβει πολλές φορές ο Γάλλος πρόεδρος.
Γνωστός υπέρμαχος της λιτότητας ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ένθερμα: Η λέξη "κλειδί" είναι η ανάπτυξη.

Ηοllande (στην Ελληνογαλλική Σχολή): Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ώστε να εξέλθει από την κρίση

"Ήρθα ως φίλος της Ελλάδας, σε μια εποχή δύσκολη για την χώρα", επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας το απόγευμα στην Ελληνογαλλική Σχολή.
"Έχουμε ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα", τόνισε για να εξηγήσει πως " η Γαλλία έκανε τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη".
"Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα έπληττε και την Ευρωζώνη", πρόσθεσε για ακόμη μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος, διαμηνύοντας εκ νέου πως "Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης".
Το διακύβευμα, συνέχισε ο Hollande, είναι η ανάκτηση της εμπιστουσύνης των αγορών και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Έχουμε καθήκον να δράσουμε ώστε να δώσουμε στην νέα γενιά, ελπίδα, εξήγησε.
Ταυτόχρονα επανέλαβε πως "Συμφωνήσαμε με τον Α. Σαμαρά οι γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν".
"Οι γαλλικές εταιρείες πρέπει να δώσουν το παρόν στο ελληνικό πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων", τόνισε επίσης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως η Γαλλία είναι έτοιμη και πρόθυμη να παράσχει δραστηριότητα και τεχνογνωσία στην Ελλάδα
"Πρέπει να μπούμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης", εξήγησε, αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το βάρος της κρίσης.

Ηοllande: Μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης - Γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα - Tετ α τετ με Σαμαρά

Τις δυνατότητες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, συζήτησαν Hollande - Σαμαράς, με τον Γάλλο Πρόεδρο να στέλνει μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι γαλλικές εταιρείες θα είναι παρούσες στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων, διεμήνυσε.
Ενέργεια, κατασκευές, μεταφορές, άμυνα, διαχείριση υδάτινων πόρων ήταν οι τομείς που συζητήσαμε για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για το κρίσιμο ζήτημα της ΑΟΖ, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο για την ανακήρυξή της κι ότι θα υπάρξει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Francois Hollande με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κορυφαίους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.
Με τη Γαλλία μας συνδέουν θεσμοί αιώνων, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Γάλλο Πρόεδρο.
«Η σταθεροποίηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα στηρίχθηκε αποφασιστικά στη Γαλλία, όπως και η ένταξη μας στην Ευρώπη», τόνισε.
«Η Γαλλία σήμερα δίνει μαζί μας τον αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ενημέρωσα τον φίλο Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο της Ελλάδας - Υπογράμμισα και το βαρύ τίμημα της ύφεσης και της ανεργίας
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τη στήριξη του για να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Η Γαλλία μας βοηθά αποφασιστικά στα συστήματα δημόσιας διοίκησης, κτηματολογίου, υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι η Γαλλία μας βοηθάει αποφασιστικά και με μεγάλη επιτυχία στα ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης.
Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για τον τουρισμό με τη Γαλλία, ενώ το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), θα συμμετέχει στο Αναπτυξιακό Ταμείο επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας.
«Στο γεύμα θα συζητήσουμε για τα κοινά συμφέροντα μας πάνω σε διεθνή ζητήματα
Θα συζητήσουμε για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, τα οποία σε λίγο θα αποδειχθούν ότι είναι σημαντικά», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Hollande έδειξε ενδιαφέρον για τον ελληνικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης
Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας με τη Γαλλία, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
«Θα μιλήσουμε για τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ στους συνδέσμους επιχειρηματιών της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande, τόνισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντα στο πλευρό της Γαλλίας.
«Είμαι εδώ ως ηγέτης μίας χώρας που θέλησε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνης», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.«Επιτρέψαμε στην Ελλάδα να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα. Καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες όπως η Ελλάδα, πρέπει να της δώσουμε κάθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους», υπογράμμισε ο Hollande. «Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, οι οποίες θα είναι παρούσες στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων», διεμήνυσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα και αυτό, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ήρθε για να ενισχύσει τις γαλλικές επενδύσεις. Η Ευρώπη όφειλε να στηρίξει την Ελλάδα,τόνισε ο κ. Hollande, καθώς διανύει την 6η χρονιά ύφεσης.
Απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με την Καγκελάριο Merkel, υπάρχει μια στενή συνεργασία που αποδίδει καρπούς, ενώ από τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Οι δύο ισχυρότεροι εταίροι στην ευρωζώνη στηρίζουν την Ελλάδα», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ο Hollande δήλωσε ότι τα κονδύλια στην Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εκεί που χρειάζονται.
«Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ζήτημα ανακήρυξης της ΑΟΖ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της οριοθέτησης της.
«Σε λιγότερο από 15 μέρες θα επισκεφτώ την Τουρκία. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα μας με φιλικό τρόπο, καθώς αυτό συμφέρει και την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο  κι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της ΑΟΖ. «Εάν η Ελλάδα, άρα και η Ευρώπη, αποκτήσει τους δικούς της υδρογονάνθρακες θα απεξαρτηθεί από αστάθμιτους παράγοντες», σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Παπούλιας προς Hollande: Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του ελληνικού λαού - Αν του ζητηθούν περισσότερα, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη

"Σταθήκατε δίπλα μας αυτήν την περίοδο.  Όπως λέει ο ελληνικός λαός... στα δύσκολα φαίνονται οι καλοί φίλοι", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Hollande.
Και διεμήνυσε ο κ. Παπούλιας: Σας διαβεβαιώνω ότι οι αντοχές των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί. Είμαστε μπροστά σε μία κοινωνική έκρηξη αν συνεχίσει να πιέζεται ο ελληνικός λαός
"Επουδενί λόγο δεν ζητώ προσπάθειες από τον ελληνικό λαό που ήδη έχει κάνει αρκετές. Αντιλαμβάνομαι πως οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους, αλλά οι προσπάθειες δεν έχουν γίνει άδικα", απάντησε από την πλευρά του ο Hollande.
Και σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος: Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες και για άλλες χώρες.
"Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας είναι από εδώ και πέρα προτεραιότητες", τόνισε ο Hollande.

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι το εξής:

Στις 11:30 το αεροσκάφος που μετέφερε τον Francois Hollande, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο ΕΛ. Βενιζέλος, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τον υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές, όπως αρμόζει σε αρχηγό κράτους.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδεψαν στο αεροδρόμιο, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Οι δύο ηγέτες έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κι ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Τον Γάλλο Πρόεδρο συνοδεύει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici.
Μετά τις κοινές δηλώσεις του Hollande - Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας πάλι στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο στην Γαλλική Πρεσβεία.
Στις 16:00 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μαζί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά συνάντησαν εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.

Τι κομίζει ο Hollande;

Μόνο σημειολογική σημασία μπορεί να έχει η σημερινή  επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα και όχι ουσιαστική όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές, που βλέπουν την παρουσία του στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης ως τον «από μηχανής θεό» της επανεκκίνησης της ανάπτυξης.
Μπορεί ο Hollande να ήρθε στην Ελλάδα,  με υποσχέσεις στήριξης των αποκρατικοποιήσεων, κεφάλαιο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει και τις τελευταίες της ελπίδες για την εξομάλυνση των συνεπειών της λιτότητας και της μείωσης του χρέους, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Και αυτό όχι γιατί τα ελληνικά assets δεν είναι σε καλές… τιμές, όσο γιατί οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες και ικανές να εκτεθούν στον κίνδυνο που λέγεται «ελληνική οικονομία».
Πιο συγκεκριμένα, αν και ορισμένα project αποκρατικοποιήσεων ήδη τρέχουν, δεν είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι μέσα στους υποψηφίους επενδυτές δεν βρίσκεται καμία γαλλική εταιρία. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποκομμένη και από το γεγονός ότι ήδη τρεις γαλλικές τράπεζες, οι Credit Agricole, Societe Generale και BNP Paribas αποχώρησαν κακήν κακώς από την Ελλάδα. Οι προοπτικές της χώρας μας, παρά το ότι το βραχυπρόθεσμο κλίμα έχει βελτιωθεί, υποχρέωσαν τους τρεις γαλλικούς τραπεζικούς κολοσσούς, όχι μόνο να φύγουν, αλλά και να «πληρώσουν» περί τα 3,35 δισ. ευρώ για να απεμπλακούν από μία οικονομία που μόνο επιβάρυνε τους ισολογισμούς τους. Αυτό το χρονικό δεν είχε προηγούμενο στο ευρωπαϊκό banking, και μόνο σκέψεις μπορεί να μας προκαλέσει.
Η στάση των τριών γαλλικών τραπεζών πρέπει να προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τις υποσχέσεις που μπορεί να δώσει η γαλλική διπλωματία. Άλλωστε, οι ίδιες οι επιχειρήσεις συμβουλεύονται κατά κόρον τα επενδυτικά τμήματα των εν λόγω τραπεζών σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές μιας περιοχής που εξετάζουν για επενδύσεις. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο την ώρα που οι ίδιοι οι σύμβουλοι γυρίζουν την πλάτη σε μία οικονομία, με κάθε κόστος μάλιστα, να συστήνουν σε επιχειρήσεις να επενδύσουν στην περιοχή;
Αν και η παραπάνω σύγκριση μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα, όπως ορισμένοι κλάδοι στην οικονομία έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια επέκτασης και κερδοφορίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις θέλουν ένα σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, σε μία εποχή μάλιστα που τα πάντα στην Ευρώπη είναι ρευστά. Ο κύκλος της λιτότητας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με τις προοπτικές της βελτίωσης της κατανάλωσης να είναι αβέβαιες και τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης σαθρή.
Είναι λοιπόν απορίας άξιον πως ορισμένοι προσβλέπουν ρεαλιστικά στα μηνύματα που θα κομίσει ο Γάλλος πρόεδρος, όπως άλλωστε και η Γερμανίδα Καγκελάριος ορισμένους μήνες πριν, αναφορικά με τα κεφάλαια που «υποτίθεται» θα εισρεύσουν.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:00)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης