Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αλαλούμ από τις αντιφατικές δηλώσεις Μαυραγάνη περί νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα - Σε σύγχυση χιλιάδες οφειλέτες που είχαν ποντάρει στους ευνοϊκούς όρους ως προς τον αριθμό των δόσεων - Στην Τρόικα οι αποφάσεις για το μέτρο

Αλαλούμ από τις αντιφατικές δηλώσεις Μαυραγάνη περί νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα - Σε σύγχυση χιλιάδες οφειλέτες που είχαν ποντάρει στους ευνοϊκούς όρους ως προς τον αριθμό των δόσεων - Στην Τρόικα οι αποφάσεις για το μέτρο
Σύγχυση προκάλεσαν σε χιλιάδες φορολογούμενους οι αντιφατικές δηλώσεις του Γιώργου Μαυραγάνη περί της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Ενώ στην αρχή ο υφυπουργός Οικονομικών έβαζε «φρένο» στα σενάρια που έκαναν λόγο για νέα ρύθμιση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ως προς τον αριθμό των δόσεων για τους οφειλέτες, λίγες ώρες μετά επιχείρησε να ανασκευάσει.
Το πρωί, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Τσαρουχά Κόλλια, ο υφυπουργός σημείωνε ότι «το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών» και συμπλήρωνε ότι «μια τέτοια πρακτική δεν θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς».
Ακολούθησε αλαλούμ στις Εφορίες καθώς χιλιάδες οφειλέτες που είχαν ποντάρει στην ρύθμιση που διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες συνεργάτες του γραφείου του και είχαν προσαρμόσει ανάλογα τα μηνιαία τους έξοδα, έπαιρναν τηλέφωνα στις Δ.Ο.Υ για να μάθουν τις ακριβώς συμβαίνει…
Το απόγευμα ο υφυπουργός επιχείρησε να ανασκευάσει. Με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «το πλαίσιο της απάντησής του αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς» και διευκρίνιζε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των φορολογουμένων και να συμβάλει στην εύρυθμη είσπραξη των χρεών».
Να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει βάλει «πάγο» στην κυβέρνηση σε οποιοδήποτε αίτημα για νέα ρύθμιση και όπως έχει υποδείξει οι ευκολίες για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων που θα κάνουν οι έφοροι πρέπει να γίνονται με κριτήριο την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου.
Παρά ταύτα, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για νέο ευνοϊκότερο καθεστώς εξόφλησης των οφειλών που φθάνουν συνολικά στα 56,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Το νέο καθεστώς προέβλεπε αύξηση των δόσεων από 48 που ισχύουν σήμερα και πολύ μικρότερα μηνιαία ποσά.
Το θέμα πάντως πρόκειται να εξεταστεί με την Τρόικα η οποία φθάνει τέλος Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης επιθεώρησης για την πρόοδο του Μνημονίου στην χώρα μας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης