Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιατί μειώνουν τις εξασφαλίσεις τους στα ομολογιακά προγράμματα οι ελληνικές τράπεζες; Τι συμβαίνει με τη Eurobank και την Alpha Bank;

Γιατί μειώνουν τις εξασφαλίσεις τους στα ομολογιακά προγράμματα οι ελληνικές τράπεζες; Τι συμβαίνει με τη Eurobank και την Alpha Bank;
Σε σαφή μείωση των εξασφαλίσεων τους για τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών που εκδίδουν, έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες.
Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα η Eurobank, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μειώνει τις πλεονάζουσες εξασφαλίσεις (over-collateralisation - OC), του δεύτερου προγράμματος καλυμμένων ομολογιών που εκδίδει, στο ελάχιστο όριο που ορίζει ο νόμος που διέπει τα ελληνικά προγράμματα καλυμμένων ομολογιών.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας για την αγορά καλυμμένων ομολόγων, δεδομένου του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει την εν λόγω αγορά.
Σύμφωνα ωστόσο με πλειάδα αναλυτών η κίνηση αυτή της Eurobank δεν συνιστά μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μια νέα τάση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πρόσφατα και η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι μειώνει τις πλεονάζουσες εξασφαλίσεις (OC) του προγράμματος καλυμμένων ομολογιών που εκδίδει. Γιατί όμως οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση; Αρκεί εδώ να σημειωθεί πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις αγορές καλυμμένων ομολόγων δεν επιλέγουν οικειοθελώς να μειώνουν τα extra assets, αφού εκείνα που διασφαλίζουν την προστασία τους.
Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Moody's είχε σχολιάσει, σε ειδική έκθεσή του, αναφερόμενος στις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών:
Η ελληνική νομοθεσία που διέπει τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών απαιτεί ένα ελάχιστο ποσοστό εξασφαλίσεων (5,26%), το οποίο πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση. Επιπρόσθετα, τα ελληνικά προγράμματα καλυμμένων ομολογιών περιλαμβάνουν και διαρθρωτικές βελτιώσεις, οι οποίες αφορούν σε προβλέψεις και για μεγαλύτερες εξασφαλίσεις. Η απόφαση αυτή άπτεται στην ευχέρεια του εκδότη (τράπεζας).
Όπως εξηγεί μερίδα αναλυτών, δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι Alpha Bank και Eurobank εμφανίζονται ως οι μόνοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στα δικά τους προγράμματα καλυμμένων ομολογιών. Με άλλα λόγια, διατηρούν τα ομόλογά τους, τα οποία παράσχουν ταυτόχρονα ως εγγυήσεις (collaterals) προς την ΕΚΤ, με στόχο την άντληση ρευστότητας.
Επομένως, οι ελληνικές τράπεζες από μόνες τους είναι εκείνες που αποφασίζουν αν θα πρέπει να μειώσουν τις εξασφαλίσεις τους ή όχι.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η τακτική αυτή μείωσης των ΟC δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στις αξιολογήσεις των ελληνικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης