Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι τρεις αντίπαλοι που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το 2011

Οι τρεις αντίπαλοι που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το 2011
Σκληρός, αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός είναι ο  προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην Βουλή.
Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους προϋπολογισμούς της μεταπολίτευσης αφού είναι αυτός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

Το στοίχημα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι ιδιαίτερα περίπλοκο αφού το 2011 καλείται να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Τρόικας  έχοντας απέναντι του τρεις βασικούς αντιπάλους: Την ύφεση, το δημόσιο χρέος των 348 δις. ευρώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα των 17 δις. ευρώ
Και τα τρία μαζί συνιστούν ένα πραγματικό «τρίγωνο του Διαβόλου» για τον υπουργό Οικονομικών.
Ξεκινώντας από το πρώτο, δηλαδή από το γεγονός ότι και το 2011 η χώρα θα βρίσκεται σε βαθιά «κατάψυξη» με την κάμψη του ΑΕΠ να αγγίζει το -3% και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 14,6%, η ύφεση θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για την κυβέρνηση.
Σε απόλυτα νούμερα τούτο σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στα 228,4 δις. ευρώ το 2011 από τα επίπεδα του 231,8 δις. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.        
Τα ίδια και χειρότερα βιώνουν φέτος ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφού η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 4,2% από 4%  που εκτιμούσε  αρχικά η κυβέρνηση.             
Οι αριθμοί  έρχονται να επιβεβαιώσουν την τραγική κατάσταση την οποία ζουν φέτος χιλιάδες μικρομεσαίοι οι οποίοι  «πνίγονται»  μέσα στην κρίση αφού αδυνατούν να βρουν επενδυτικά κεφάλαια λόγω της κλειστής «κάνουλας» από τον τραπεζικό τομέα.
Η ύφεση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αφού «καταπίνει» κάθε ευρώ του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μειώσει η κυβέρνηση το - αναθεωρημένο – έλλειμμα κατά δύο μονάδες του ΑΕΠ από το 9,4% ( 21,9 δις. ευρώ) το 2010 στο 7,4% ή στα 16,833 δισ. ευρώ το 2011 χρειάστηκε να πάρει τριπλάσια μέτρα.  
Με άλλα λόγια για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δις. ευρώ κυβέρνηση και τρόικα έκριναν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 14,3 δις. ευρώ.            
Και αυτά σε ένα έτος κατά το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά νέα πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2011 η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει το 4,3% από 4,1% το 2010.
Για να αντιμετωπίσει το τέρας της ύφεσης η κυβέρνηση επιχειρεί με στοχευμένες δράσεις να στηρίξει την ανάπτυξη, μειώνοντας τον ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και απαλλάσσοντας για δύο χρόνια  την πρώτη κατοικία από την αγορά του «πόθεν έσχες».
Το τελευταίο μέτρο δεν είναι και ότι καλύτερο για την τόνωση της οικοδομής από την στιγμή που οι τράπεζες δίνουν κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις στεγαστικά δάνεια στους  ενδιαφερόμενους.
Επίσης, το ποσό της χρηματοδότησης που εγκρίνει η τράπεζα φθάνει στο 70% του δανείου από το 100% που ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια.
Την ίδια στιγμή, κόντρα στην ανάπτυξη κινείται και η νέα «σφαγή» κατά 700 εκατ. ευρώ  που αποφασίστηκε στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  
Οι συνολικές δαπάνες που σκοπεύει να διαθέσει το 2011 η κυβέρνηση για τον πυλώνα της ανάπτυξης, προβλέπεται να μην  ξεπεράσουν τα 8.500 εκατ. ευρώ από 8.700 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά και 9.200 δις. ευρώ που είχαν διατεθεί πέρυσι.         
Οι πόροι των Επενδύσεων έγιναν «θυσία» για να μαζευτεί το έλλειμμα αλλά και οι αστοχίες που είχε φέτος ο προϋπολογισμός στο κομμάτι των εσόδων.  
Η υστέρηση υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 2 δις. ευρώ στο τέλος του φετινού έτους.        
Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα αναγκάζει την κυβέρνηση να φέρει από την πίσω πόρτα το κόψιμο των επιδομάτων για τους εργαζόμενους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μετά τις περικοπές που έγιναν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βάλει στον Προκρούστη το οικογενειακό  επίδομα ή κάποια άλλη συναφής παροχή στους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αυτά τα επιδόματα θα δίνονται από ένα ύψος αποδοχών και πάνω...

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης