Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι κλαδικές συμβάσεις μήλον της έριδος μεταξύ Κατσέλη - Τρόικας

Οι κλαδικές συμβάσεις μήλον της έριδος μεταξύ Κατσέλη - Τρόικας
Νέο θέμα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, μετά το άρθρο της στο “Βήμα της Κυριακής”, όπου αναδεικνύει τις δομικές διαφορές που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ αυτής και της Τρόικας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα.
Η κ. Κατσέλη προσπάθησε να βάλει την “κόκκινη γραμμή” στο σημείο που αφορά στις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι η απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές να γίνεται υπό προϋποθέσεις και να μην είναι γενικευμένη, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Με άλλα λόγια, αντιτίθεται σ' αυτό που ήδη έχει υπογράψει από το Μάιο η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφεραν και τα στελέχη της Τρόικας, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του Μαξίμου όσο και του Υπουργείου Οικονομικών.
Η θέση της υπουργού δεν είναι απολύτως σύμφωνη με το Μνημόνιο, το οποίο προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών σε όλες τις περιπτώσεις. Υποστηρίζει ότι «μια γενικευμένη, άκριτη και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους». Η υπουργός κάνει λόγο για νέου τύπου επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα μπορούν να συνυπάρχουν συμπληρωματικά με το πλαίσιο που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο.
Ενοχλημένη εμφανίζεται και η τρόικα, τόσο με τη στάση της κ. Κατσέλη, όσο και άλλων υπουργών, και σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο θα αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει -τελικά- αύριο το πρωί αντί για σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης