Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το «μήνυμα» Σαμαρά στην τρόικα και το στοίχημα της κυβέρνησης – Επί τάπητος οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και οι αλλαγές στην φορολογία – Οι «ενστάσεις» των δανειστών

tags :
Το «μήνυμα» Σαμαρά στην τρόικα και το στοίχημα της κυβέρνησης – Επί τάπητος οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και οι αλλαγές στην φορολογία – Οι «ενστάσεις» των δανειστών
Η παραδοχή ότι το 2013, και κυρίως το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα είναι ενδεχομένως η πιο κρίσιμη χρονική περίοδος για τη «συνοχή» τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας έχει διατυπωθεί κατά κόρον το τελευταίο διάστημα από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Αν λάβει κανείς υπόψη του και τις απόψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ.Προβόπουλου ότι η χώρα τρέχει σε έναν μαραθώνιο και ότι αν και έχει διανύσει το 70% της απόστασης, το εναπομείναν 30% είναι το πιο δύσκολο κομμάτι τότε είναι περισσότερο από σαφές πως πράγματι τα «σπουδαία» για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας έπονται.

Ακριβώς αυτό το εναπομείναν 30% της διαδρομής καλείται να διαχειριστεί τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση (έχοντας βέβαια στο μυαλό της και τις κοινωνικές συνέπειες από τη διαδρομή που έχει διανυθεί) με την αρχή να γίνεται μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Απώτερος στόχος του κ.Σαμαρά είναι να διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» αλλά να τους διαμηνύσει ότι η επιτυχία του εγχειρήματος της θα εξαρτηθεί και από τις δικές τους διαθέσεις του και κυρίως από την πρόθεση τους να συνδράμουν το κυβερνητικό έργο με την χαλάρωση των όρων του προγράμματος.
Η προσπάθεια αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί. Και ναι μεν κατά την χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης το «καυτό θέμα» των απολύσεων στο Δημόσιο τομέα φέρεται να μην τέθηκε, ωστόσο οι ερωτήσεις προς τον υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ.Μανιτάκη ήταν απανωτές σχετικά με το σχέδιο κινητικότητας (διαθεσιμότητα, μετατάξεις, αποχωρήσεις) που έχει προετοιμάσει. Και αυτήν την φορά η τρόικα θέλησε να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις, ακολουθώντας τα γνωστά δημοσιογραφικά «πρότυπα»: πώς, πότε, ποιοι, από πού. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το πότε.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εκτιμάται ότι θα είναι καίρια η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδεχομένως να θέσει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ως την απαρχή της αλλαγής στάσης της τρόικας. Ο κ.Σαμαράς γνωρίζει ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα προκαλέσουν νέα, μεγάλη αναταραχή τόσο στην κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια της όσο και στην κυβέρνηση καθώς οι κυβερνητικοί του εταίροι έχουν καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες τους για το εν λόγω θέμα. Επομένως, ο πρωθυπουργός αν και θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, θα παρουσιάσει στους δανειστές της χώρας τις «απειλές» που ανοίγονται από αυτήν την εξέλιξη για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του επί του υφιστάμενου κυβερνητικού προγράμματος για τη διαθεσιμότητα.
Ένα ακόμα μείζον θέμα διαπραγμάτευσης είναι η αλλαγή ορισμένων φορολογικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα έδιναν πραγματική οικονομική «ανάσα» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεδομένου ότι η αύξηση των εσόδων από την φορολογία, μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης εμφανίζονται να είναι αρκετά περιορισμένα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που καταγράφεται υστέρηση εσόδων. Άλλωστε η τρόικα φέρεται να υποστηρίζει ότι η μείωση φόρων δεν θα φέρει αύξηση της κατανάλωσης και άρα ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, εμμένοντας στην άποψη ότι για να αποδεχθεί κάποια αλλαγή, θα πρέπει να υπάρξουν άλλα μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα πως η πολιτική λιτότητας δεν αντέχεται άλλο, πως θα πρέπει να είναι υπό διαπραγμάτευση αποφάσεις και μέτρα που δεν αποδίδουν (π.χ. με την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης), ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά μπορεί να συνδράμουν στην ελάφρυνση της «τσέπης» των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης