Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πως θα αυξήσουμε τα έσοδα; θα μας πει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο!

 Πως θα αυξήσουμε τα έσοδα; θα μας πει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο!
Το «φίδι από την τρύπα» με τα έσοδα καλείται να βγάλει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο την εκπόνηση μελέτης η οποία θα προτείνει τρόπους για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να έχει τεράτιο πρόβλημα με τα έσοδα.  
Παρά  τις δύο  αναθεωρήσεις που έγιναν στον στόχο η υστέρηση στις φορολογικές εισπράξεις εξακολουθεί να είναι μεγάλη  και η οποία φθάνει το 1 δις. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.    
Την ίδια στιγμή, η παραοικονομία συνεχίζει να ανθεί  και να προσβάλει τον υγειή ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση η έξαρση της φοροδιαφυγής την βυθίζει ακόμη περισσότερο αφού το κράτος αδυνατεί να μαζέψει τους προβλεπόμενους φόρους.
Μία τέτοια κατάσταση έχει κάνει την κυβέρνηση να αναζητεί ένα νέο φορολογικό «μοντέλο» το οποίο θα αλλάζει την σημερινή σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων,  θα είναι δικαιότερο προς τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και αυστηρότερο προς τους «έχοντες και κατέχοντες».
Αν και ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα... του Μνημονίου και του ΔΝΤ, εντούτοις το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έναντι  αμοιβής  10.500 ευρώ οφείλει να το παρουσιάσει στην κυβέρνηση.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο θα παραδώσει σε ένα μήνα από τώρα  την πρώτη μελέτη στο υπουργείο, η οποία θα αποτελείται από τρία μέρη και θα έχει την εξής δομή:
•         Το φορολογικό «προφίλ» της Ελλάδας. Ανάλυση των βάσεων δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για τη μελέτη της φορολογικής επιβάρυνσης και συμπεριφοράς διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων. Συγκριτική παρουσίαση του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας έναντι των αντίστοιχων τμημάτων της Ε.Ε. και των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.        
•          Ανατομία της φοροδιαφυγής. Ανάλυση των διαθέσιμων εκτιμήσεων για την έκτασης της φοροδιαφυγής ανά είδος φόρου, ανά πηγή εισοδήματος κλπ. Επιπτώσεις της φοροδιαφυγής για το ποιος ωφελείται και πόσο.
•         Μέτρα πολιτικής. Μελέτη για ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Αξιολόγηση εναλλακτικών μέτρων αύξησης των φορολογικών εσόδων. Ανάλυση των επιδράσεων τους στην οικονομική αποδοτικότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη.                  

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης