Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έχετε πισίνα στο σπίτι σας; Έρχεται έκτακτη εισφορά σε 48.000 αδήλωτες πισίνες

Έχετε πισίνα στο σπίτι σας; Έρχεται έκτακτη εισφορά σε 48.000 αδήλωτες πισίνες
Έκτατη εισφορά σε 48.000 φορολογούμενους  που έχουν κατασκευάσει πισίνα αλλά δεν την έχουν δηλώσει στην Εφορία θα επιβάλει η κυβέρνηση.
Οι εισπράξεις από το νέο φόρο υπολογίζονται ότι μπορούν να φθάσουν τα 250 εκατ. ευρώ επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο να καλύψει τυχόν αστοχίες που θα έχει στα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.                
Από  στοιχεία που έχει στην διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών  από τους 120.000 φορολογούμενους που  κατασκεύασαν σπίτια με πισίνα τα τελευταία χρόνια το 40% δεν την έχουν δηλώσει στην εφορία.
Στοιχείο εξαιρετικά εντυπωσιακό αφού η μία στις τρεις πισίνες ήταν αδήλωτη!      
«Για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ήρθε όμως η ώρα του ταμείου» λένε αρμόδιες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών.      
Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της πισίνας και σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν κάνει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως ελάχιστο ποσό φόρου προτείνεται:
•         Τα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εάν πρόκειται για εξωτερική δεξαμενή κολύμβησης
•         Τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εάν πρόκειται για εσωτερική πισίνα.
Έτσι για μία εξωτερική πισίνα η οποία δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία και το εμβαδόν της φθάνει τα 40 τ.μ. ( σ. σ.  που αποτελούν και τον μέσο όρο) το  ποσό του έκτακτου φόρου που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης για να την νομιμοποιήσει φθάνει στα 4.000 ευρώ.
Το «σαφάρι» για τι αδήλωτες πισίνες ξεκίνησε την περασμένη Άνοιξη με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Google Earth ( δορυφόρος) «ανίχνευαν» τις συγκεκριμένες  περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες υπήρχαν καταγγελίες για αδήλωτες πισίνες.
Ακολούθησαν επιτόπιες έρευνες από τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ  σε κατοικίες που βρίσκονταν στα  Βόρεια προάστεια της Αθήνας Εκάλη, Κηφισιά με τους ελέγχους να επιβεβαιώνουν αυτές τις καταγγελίες.  
Ορισμένοι μάλιστα  ιδιοκτήτες προκειμένου να καλύψουν από το «μάτι» του δορυφόρου  τις  παράνομες πισίνες που είχαν κατασκευάσει είχαν ακολουθήσει την τακτική κάλυψης – απόκρυψης του στρατού σκεπάζοντας τις δεξαμενές με  καραβόπανα παραλλαγής.
Πολύ σύντονα οι έρευνες επεκτάθηκαν και  σε άλλες «ακριβές» περιοχές της Ελλάδας στις οποίες είχε παρατηρηθεί  τρομακττική άνοδο στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών ( βίλες, μεζονέτες κλπ).    
Οι έλεγχοι απέδωσαν καρπούς, καθώς στο «δόκανο» των Αρχών πιάστηκαν 48.000 ιδιοκτήτες να μην έχουν δηλώσεις τις δεξαμενές κολύμβησης στην Εφορία.
Με τον τρόπο αυτό γλίτωναν από τα τεκμήρια  για τις πισίνες που υπολογίζονται βάσει της επιφάνειας και ορίζονται σε 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για πισίνες μέχρι 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πάνω από 60 τ.μ.
Με τις νέες διατάξεις, το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης