Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αγώνας δρόμου μέχρι τον Μάρτιο για να πάρουμε την τέταρτη δόση του δανείου των 15 δις ευρώ

Αγώνας δρόμου  μέχρι τον Μάρτιο για να πάρουμε την τέταρτη δόση του δανείου  των 15 δις ευρώ
Σε… αγώνα δρόμου  100 ημερών υποχρεώνεται η κυβέρνηση για να προάγει σε έργο τις μεταρρυθμίσεις σε Εργασιακά, ΔΕΚΟ και Υγεία που υποσχέθηκε στην Τρόικα έτσι ώστε να μπορέσει τον Μάρτιο να πάρει την τέταρτη δόση του δανείου των 15 δις. ευρώ.
Το  χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός τους ενημέρωσε για τα μέτρα του Μνημονίου που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2011 αλλά και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι η όποια χαλάρωση υπάρξει στην εφαρμογή του μνημονίου, με αφορμή τη συζήτηση περί επιμήκυνσης του χρέους, θα …εξανεμίσει τα όποια αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί έως τώρα.
Στόχος του υπουργείου είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου μέρα με τη μέρα, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση έναντι της άμεσης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Η πιστή τήρηση του μνημονίου κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου- ύψους 15 δισ. ευρώ- καθώς η «τρόικα» έχει διαμηνύσει ότι δεν χωρούν καθυστερήσεις.
Το μήνυμα της τρόικας φρόντισε να μεταφέρει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτη στην σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους  γραμματείς των υπουργείων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου σε μια προσπάθεια καλύτερου συντονισμού και περιορισμού  τυχόν αστοχιών σε προθεσμίες και δράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξοικονόμηση 2,1 δισ. ευρώ που πρέπει να προκύψει από τον τομέα της υγείας και 800 εκατ. από τις ΔΕΚΟ, ενώ επί …τάπητος τέθηκε και το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Εντωμεταξύ, ανάσα στα έσοδα του δημοσίου έδωσε τον περασμένο μήνα η περαίωση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης να διαμορφωθεί στο 19,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009.
Το Νοέμβριο 2010 εισπράχθηκαν 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 700 εκατ. ευρώ προήλθαν από την περαίωση, η οποία θα «συνδράμει» σημαντικά και τα έσοδα του Δεκεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουν βεβαιωθεί έως τώρα 1,2 δισ. ευρώ με τις εισπράξεις από την περαίωση να υπολογίζονται για φέτος τουλάχιστον στα 800 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στα έσοδα, στο 11μηνο του έτους εισπράχθηκαν συνολικά 45,5 δισ. ευρώ, με το ρυθμό αύξησης να διαμορφώνεται στο 5,1% έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου 6%. Η υστέρηση στο 11μηνο του έτους, μετά την εντυπωσιακή αύξηση του Νοεμβρίου, περιορίστηκε στα 360 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο αν ληφθεί υπόψη ο αρχικός στόχος του μνημονίου για αύξηση 13,7% η «μαύρη τρύπα» των εσόδων φθάνει τα 3,7 δισ. ευρώ!
Για να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος των εσόδων το Δεκέμβριο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 6 δισ. ευρώ, στόχος που- όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών- θα επιτευχθεί καθώς οι εισπράξεις τρέχοντος μηνός θα ενισχυθούν από την περαίωση και τα τέλη κυκλοφορίας που θα εισπραχθούν τις επόμενες ημέρες.
Στο νέο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί για φέτος καθαρά έσοδα 51,388 δισ. ευρώ. Απομένουν δηλαδή προς είσπραξη 5,888 δισ. ευρώ.
Η καλή πορεία των εσόδων το Νοέμβριο βελτίωσε και την επίδοση του 11μήνου. Ο ρυθμός αύξησης στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στο 5%, από 3,8% που ήταν στο δεκάμηνο.
Καλή ήταν τον περασμένο μήνα και η πορεία των εισπράξεων από το ΦΠΑ. Αυξήθηκαν κατά 10,4% επίδοση που «ανέβασε» στο 5% (από 4,4% στο δεκάμηνο) το ρυθμό αύξηση σε επίπεδο 11μηνου. Αυξημένα κατά 33% ήταν το Νοέμβριο και τα έσοδα από τα Τελωνεία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης