Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 55,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» των πολιτών στις Εφορίες τον Φεβρουάριο - Εισπράχθηκαν μόλις 488 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο - Μόνη λύση η ρύθμιση για τις υπόλοιπες οφειλές

Στα 55,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» των πολιτών στις Εφορίες τον Φεβρουάριο - Εισπράχθηκαν μόλις 488 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο - Μόνη λύση η ρύθμιση για τις υπόλοιπες οφειλές
Οριακή μείωση κατά 178 εκατ. ευρώ, παρά την απειλή της κατάσχεσης, μισθών, συντάξεων και ακινήτων που επικρέμανται για τους περισσότερους, σημείωσαν τα χρέη των πολιτών προς τις Εφορίες τον περασμένο μήνα.
Τα «φέσια» από τους φόρους και τα χαράτσια του Μνημονίου υποχώρησαν στα 55,307 δις. ευρώ τον Φεβρουάριο από 55,485 δις. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2013.
Από την μεγάλη αυτή «πίτα» των οφειλών το δημόσιο έχει εισπράξει μόλις 488 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους – δείγμα ότι τα νοικοκυριά έχουν φτάσει πλέον στα όρια τους, και ότι μόνο μέσω μίας νέας ευνοϊκής ρύθμισης θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για την άντληση 1,9 δις. ευρώ από αυτά τα χρέη που έχει τεθεί για φέτος.
Το ζήτημα της ρύθμισης πρόκειται να θέσει εκ νέου η κυβέρνηση στην Τρόικα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας με τους απεσταλμένους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Οι Πολ Τόμεσν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ πρόκειται να αφιχθούν την επόμενη Πέμπτη στην Αθήνα και θα ξεκινήσουν αμέσως τις επαφές με την κυβέρνηση με το πρώτο θέμα σε αυτή την ατζέντα να είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και δεύτερο το χαράτσι της ΔΕΗ.
Εφόσον, η κυβέρνηση τα «βρει» με την Τρόικα στο «καυτό» θέμα των 25.000 απομακρύνσεων που επιτάσσει το Μνημόνιο τότε ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη μείωση του τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και για το νέο σχέδιο της κοινής ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα και τις εισφορές προς τα Ταμεία.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο πρώτο φετινό δίμηνο οι πολίτες δημιούργησαν νέα χρέη ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς τις Εφορίες. Επίσης, από το συνολικό ποσό των 55,3 δις. ευρώ τα 9 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη ( εταιρίες που έχουν κηρύξει πτώχευση), ενώ 3,671 δισ. ευρώ αποτελούν οφειλές ΔΕΚΟ και λοιπών φορέων του δημοσίου.
Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «ξεχνά» να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσει στα ταμεία του Δημοσίου τον φόρο. Τον περασμένο Φεβρουάριο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 1.066.489 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 852.274 δηλώσεις. Δηλαδή οι 214.194 προτίμησαν να απέχουν της διαδικασίας. Ακολούθησαν «ραβασάκια», email και τηλέφωνα από τους εφοριακούς και πείστηκαν τελικά να υποβάλλουν δήλωση οι... 13.472!
Πραγματοποιήθηκαν 1.144 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 27,5 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα. Όμως, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 9,1 κατ. ευρώ.
Επίσης διενεργήθηκαν 215 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και εισπράχθηκαν 3,4 εκατ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης