γράφει : ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Απόφαση – «βόμβα» του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη καλεί 616 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και εισηγμένες να επιστρέψουν μέσα στην κρίση τα ποσά που είχαν σχηματίσει ως αφορολόγητα αποθεματικά πριν από μία δεκαετία.
Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η ίδια απόφαση δεν έχει εφαρμογή για άλλες 5.584 εταιρίες, κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες ενώ έκαναν χρήση των ίδιων διατάξεων του ίδιου νόμου εξαιρέθηκαν τελικά από αυτή την διαδικασία.
Το έγγραφο με την ανάκτηση των αποθεματικών που παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα σήμερα το «bankingnews» έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κλάδο καθώς αποτελεί ένα παλιό πρόβλημα το οποίο όμως θα πρέπει να επιλυθεί φέτος μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.
Η ιστορία με τα αφορολόγητα αποθεματικά ξεκινάει από την εποχή Νίκου Χριστοδουλάκη. Με σχετικό νόμο (ν. 3220/2004) ο τότε υπουργός Οικονομικών έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν από τα αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2004 και 2005 ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων σε ποσοστό μέχρι και 35% αυτών των κερδών.
Του μέτρου επωφελήθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά το οποία όμως στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς συνιστούν κρατική ενίσχυση και πρέπει να ανακτηθούν.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κατέγραψε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες κλήθηκαν να τα δηλώσουν (σε ειδικούς κωδικούς 045, 059 του Εντύπου Φ1 και 061 του Εντύπου Ε5) με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υπέβαλαν στην Εφορία.
Από την καταγραφή προέκυψε ότι 6.200 επιχειρήσεις σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά με το συνολικό ύψος των «παράνομων» αυτών των ποσών να φθάνει τα 500 με 600 εκατ. ευρώ.
Όπως όμως παρατήρησε το υπουργείο Οικονομικών στους ίδιους κωδικούς αρκετές επιχειρήσεις πέραν των ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών είχαν δηλώσει και άλλα ποσά απαλλασσόμενα του φόρου εισοδήματος.
Ακολούθησε νέα αντιπαραβολή αυτών των στοιχείων αυτή την φορά σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, ώσπου συντάχθηκε η τελική λίστα με τις εταιρίες οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν τα αφορολόγητα αποθεματικά και ποιες όχι.
Συγκεκριμένα από αυτόν τον κατάλογο οι 5.584 επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες απαλλάχθηκαν από αυτή την επιστροφή δεδομένου ότι οι δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά για επενδύσεις ύψους 100.000 - 150.000 ευρώ. Η Κομισιόν χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας ( de minimis) αυτό το καθεστώς των ενισχύσεων.
Οι υπόλοιπες 616 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν αυτά τα ποσά καθώς αποτελούν πόροι και έσοδα του ελληνικού κράτους τα οποία του ανήκουν. Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και εισηγμένες για τις οποίες εγείρεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα μέσα στην κρίση. Οι εταιρίες αυτές θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση και μάλιστα εντόκως. Επίσης θα κληθούν από τις εφορίες να φορολογηθούν εκ νέου για τις δύο χρήσεις 2004 και 2005 και τα τελικά κέρδη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά μικρότερα από όσα είχαν αρχικώς ανακοινώσει και είχαν προχωρήσει μάλιστα βάσει αυτών στη διανομή μερίσματος.
Η εγκύκλιος του Γιώργη Μαυραγάνη έχει σταλεί στις Εφορίες και οι οποίες με την σειρά τους έχουν ήδη έλθει σε επαφή με τις Ανώνυμες Εταιρίες που εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία. Οι εταιρίες από την πλευρά τους κάνουν λόγο για περιορισμένη ρευστότητα και θέτουν θέμα ακόμη και συμψηφισμού αυτών των χρημάτων με ποσά ΦΠΑ ή άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές που τους χρωστά το κράτος.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών