Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μπαρόζο: Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν

Μπαρόζο: Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν
(upd2)Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες την περίοδο 2011-2014, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Θα πρέπει να αποδοθεί φόρος τιμής στο έργο που έχει επιτελέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αποκλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας αυξάνεται σταδιακά.
Κληθείς να σχολιάσει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου, ο Μπαρόζο επισήμανε ότι αν και πρόκειται για μια παλιά ιδέα, εξακολουθεί να παραμένει ενδιαφέρουσα.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια ιδέα που "πρέπει να διερευνηθεί σοβαρά, με τρόπο οργανωμένο και υπεύθυνο". Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι στόχος της Ελλάδας είναι το 2013 να βγει από το μνημόνιο, ενώ επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην Ελλάδα είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα αναμένεται να συζητήσουντο το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας....
Ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών, Didier Reynders επανέφερε το θέμα της ενίσχυσης του Ταμείου επειδή θεωρεί ότι τα 750 δις ευρώ που είναι διαθέσιμα δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τη διάχυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Έχει ειπωθεί κι έχει γραφτεί και τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει διάχυτος φόβος ότι σε περίπτωση που η Ισπανία, ως χώρα με μεγάλο οικονομικό μέγεθος, ενταχθεί τελικά στο μηχανισμό στήριξης, τα κεφάλαια δεν επαρκούν για να τροφοδοτήσουν όχι μόνο μια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ που θα εμφανίσει ανάλογα προβλήματα και θα χρειαστεί στήριξη αλλά ούτε καν την ίδια την Ισπανία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Nicolas Sarkozy δήλωσε σχετικά: “Υπάρχει όντως ανάγκη και στο μυαλό μας είχαμε να ενισχύσουμε το Ταμείο με ρευστότητα εντός του 2013. Αν αυτό χρειαστεί ωστόσο τελικά να γίνει μια ώρα αρχύτερα, δεν υπάρχει πρόβλημα”.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης