Τελευταία Νέα
Ελλάδα

To δημόσιο θέλει τους επιτρόπους στις τράπεζες και το 2010 – Οι 3 όροι που θέτει η ΤτΕ

To δημόσιο θέλει τους επιτρόπους στις τράπεζες και το 2010  –  Οι 3 όροι που θέτει η ΤτΕ
Το μπαράζ εξόδου από τα μέτρα στήριξης των τραπεζών επιδιώκει να αποτρέψει  το ελληνικό δημόσιο και σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σχέδιο ώστε μέσω των εκπροσώπων – επιτρόπων να μετατεθούν χρονικά τα σχέδια των τραπεζών.
Το δημόσιο διαβλέποντας ότι αν οι τράπεζες βγουν από το πακέτο δεν θα μπορεί να τις ελέγχει και να υλοποιήσει σχέδια αύξησης των δανείων προς την αγορά , θα απολέσει δηλαδή  σε αυτή την συγκυρία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία η οποία αποθερμαίνεται.
Ταυτόχρονα σε αυτό το κεφαλαιώδες θέμα έχει παρέμβει και η ΤτΕ η οποία έχει θέσεις στις τράπεζες συγκεκριμένες ρήτρες , όρους και προϋποθέσεις ώστε να βγουν από το πακέτο οικονομικής στήριξης των 28 δις ευρώ που εφαρμόστηκε επί εποχής Γ Αλογοσκούφη.

Οι ρήτρες που θέτει η ΤτΕ είναι κατά βάση 3


1)Πως διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον.
Αν η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη τότε οι τράπεζες μπορούν να εξέλθουν του πακέτου. Αν βαίνει επιδεινούμενη τότε θα πρέπει να παρατείνουν τις αποφάσεις εξόδου από το πακέτο οικονομικής στήριξης.
2) Το τελευταίο 6μηνο προς της εξόδου από το πακέτο οικονομικής στήριξης θα πρέπει να είναι κερδοφόρο δηλαδή το δ΄ τρίμηνο του 2009 και το α΄ τρίμηνο του 2010 οι τράπεζες θα πρέπει να επιτυγχάνουν κέρδη. Αν δεν επιτυγχάνουν τότε δεν θα μπορούν να εξέλθουν του πακέτου.
Η κερδοφορία των τραπεζών θα πιεσθεί είναι καταφανές το 2010 , ωστόσο έστω  και μειωμένα κέρδη θα επιτυγχάνουν οι τράπεζες.
3)Τίθεται σαφέστατα θέμα κεφαλαιακής διάρθρωσης από την ΤτΕ.
Ο όρος αυτός ίσως αποτελέσει σημείο τριβών μεταξύ της ΤτΕ και των τραπεζών.
Τράπεζες με πολύ ισχυρά κεφάλαια δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Ωστόσο τράπεζες που διαθέτουν υψηλή συμμετοχή υβριδικών εκδόσεων θα αξιολογούνται με αυστηρότερα κριτήρια.
Δηλαδή η ΤτΕ θα αντιμετωπίσει κάθε τράπεζα διαφορετικά και προφανώς θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι της κεφαλαιακής διάρθρωσης κάθε τράπεζας.
Και ενώ οι παράμετροι που θέτει η ΤτΕ είναι ξεκάθαροι , το υπουργείο οικονομικών ανησυχεί ότι αν οι τράπεζες αποχωρήσουν από το πακέτο οικονομικής στήριξης δεν θα μπορεί να ασκεί πιέσεις ώστε οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια.
Μάλιστα τονίζεται χαρακτηριστικά ότι εδώ με πιέσεις και τα δάνεια αυξάνονται με 4% αν οι τράπεζες αποχωρήσουν από το πακέτο οικονομικής στήριξης , τότε θα χαθεί ο έλεγχος από τις περισσότερες τράπεζες.
Στο υπουργείο οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς έχουν φθάσει εσωτερικές έρευνες τραπεζών που προβλέπουν ότι τα δάνεια το 2010 μπορεί να σημειώσουν μείωση 2% και οι καταθέσεις 4% αντί της αύξησης που προβλέπει το ελληνικό δημόσιο.
Το δημόσιο είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να χάσει ακόμη τον έλεγχο των τραπεζών ειδικά των ιδιωτικών καθώς επιδιώκει μέσω των επιτρόπων να ασκήσει την γενικότερη πολιτική της στον χώρο των τραπεζών.
Όμως όπως αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή « αν το δημόσιο π.χ. θέλει να μεταθέσει χρονικά τα σχέδια των τραπεζών να εξέλθουν του πακέτου στήριξης των 28 δις ευρώ και οι τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΤτΕ , τότε θα είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψουν το αναπόφευκτο»
Η Alpha bank με 5,4 δις ευρώ κεφάλαια και έχοντας ολοκληρώσει πρόσφατα αύξηση 960 εκατ ευρώ , θα εμφανίσει κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2010 ενώ τα υβριδικά κεφάλαια που διαθέτει είναι λελογισμένα δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα θεωρητικά από την ΤτΕ ώστε να αποχωρήσει από την οικονομική στήριξη των 28 δις ευρώ.
Ορισμένες τράπεζες και μεταξύ αυτών κι η Alpha bank έγκαιρα διαπίστωσε ότι οι επίτροποι θα ασκήσουν πιέσεις στις τράπεζες μετά μάλιστα και την αλλαγή της κυβέρνησης και ως εκ τούτου επιδίωξε με καθαρή λύση , την αύξηση κεφαλαίου να ενισχύσει τα κεφάλαια της ώστε να διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η Alpha bank έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 21η Μαίου του 2010 ως την ημερομηνία που θα αποχωρήσει από το πακέτο οικονομικής στήριξης.
Όμως πέραν από την Alpha bank και άλλες τράπεζες υιοθετούν αυτή την επιχειρηματολογία.
Είναι ξεκάθαρο ότι όσες τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια θα επιδιώξουν να απεξαρτηθούν από το ελληνικό δημόσιο.




Η σύνθεση των κεφαλαίων των τραπεζών

Ποσά σε δισ ευρώ

Τράπεζες     Συνολικά Κεφάλαια     Υβριδικά      Προνομιούχες

Εθνική                    9,1                        0,600          0,350 + 0,600

Alpha                      5,4                      0,672           0,942

Eurobank                 5,5                     0,768           0,950

Πειραιώς                  3,8                     0,200            0,370

Emporiki *                0,700 (+ 1)         0,330               -

*Η Emporiki σχεδιάζει αμκ 1 δισ ευρώ


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης