Ελλάδα

Στρος Καν: Bέβαιος για την επιμήκυνση- Ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων – Τι λέει ο Ρεν

Στρος Καν: Bέβαιος για την επιμήκυνση- Ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων – Τι λέει ο  Ρεν
(upd3)Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ από τις προσπάθειες της Ελλάδας στην τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, ενώ παρά τα καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχει εμφανίσει απομένουν πολλά να γίνουν.
Ο κ. Στρος Καν, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια. Αναφορικά με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που δίδεται στην Ελλάδα, ο Στρος Καν ανέφερε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να την εγκρίνει, ενώ εκκρεμεί και η έγκριση από την ΕΕ.
Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, επισημαίνοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προοπτική για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε, ευχαριστώντας τον επικεφαλής του ΔΝΤ για τη στήριξη που παρείχε στο ζήτημα.
Ο Παπανδρέου τόνισε ότι το 2011 θα δοθεί ένταση στις διαρθρωτικές αλλαγές, και να δημιουργηθούν οι προυποθεσεις, ώστε το 2012 να επιστρέψουμε σε θετικη ανάπτυξη.
«Η απόφασή μας ήταν να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της βιώσιμης οικονομίας, την Ελλάδα της ανάπτυξης, μια Ελλάδα ανταγωνιστική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Στρος Καν στη Βουλή

Την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ισοσταθμιστεί η παραγωγικότητα, επισήμανε επίσης ο Στρος Καν.
Ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Στρος Καν επεσήμανε ότι αν και είναι δύσκολη η επίτευξη του στόχου για δημοσιονομική εξυγίανση, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν περικοπές δαπανών και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αν τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις, τότε θα στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, καλώντας όλα τα κόμματα να το στηρίξουν.
Ο Στρος Καν υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς τον Μάιο που προσέφυγε στο ΔΝΤ βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ενώ τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος συνδέεται με το βαθμό δικαιοσύνης που θα εμπνεύσει στο λαό. Τέλος, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων σημείωσε ότι «αν ήμουν Έλληνας μπορεί και εγώ να ήμουν στους δρόμους».
Ο Στρος-Καν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Στρος-Καν έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα και να ανταλλάξω απόψεις με τις Ελληνικές Αρχές, με μέλη του Κοινοβουλίου και με την αντιπολίτευση. Συγχαίρω τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για την εφαρμογή του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού τους προγράμματος που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας. Το ΔΝΤ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας την παροχή αρωγής για να διασφαλιστεί ότι το οικονομικό πρόγραμμα είναι κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο, και ότι παρέχει προστασία για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.
Στους έξι μήνες της εφαρμογής του προγράμματος έχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η επόμενη φάση της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για να ελευθερωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού. Δεν είναι εύκολο έργο και θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν πολλά από τα μέτρα, και μέχρι να καρποφορήσουν πλήρως. Όμως, η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής έθεσε ένα στερεό θεμέλιο για την περαιτέρω πρόοδο: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου και η φορολογική διαχείριση βελτιώνεται, ο χρηματοοικονομικός τομέας δυναμώνει, έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και έχουν δρομολογηθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις -τώρα είναι η στιγμή για να εφαρμοστούν και να επιταχυνθούν.
Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα. Όμως, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν, είμαι πεπεισμένος από τις συζητήσεις που πραγματοποίησα ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει το στόχο της».

Ρεν: Σύντομα η έγκριση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ
Σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χρόνοι ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ανάγκη να εναρμονιστούν. «Αυτό θα γίνει σύντομα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της», δήλωσε ο  Ρεν.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:
(πρώτη ενημέρωση 8:36)
Μετά τον Στρος - Καν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο συνέδριο του Economist – Ποιοι τραπεζίτες θα συμμετάσχουν

Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin.
Η συζήτηση για το ίδιο θέμα θα συνεχιστεί  και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης από σήμερα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και την Πέμπτη με την άφιξη του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν .
Την ίδια στιγμή συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα κοινωνικοί φορείς, με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Ο κ. Στρος-Καν θα έχει συνάντηση στις 2:15 μ.μ. με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.
Η συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον ευρωπαίο Επίτροπο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο πρωί στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Εconomist.
Το μήνυμα που πρόκειται να στείλει ο κ. Ρεν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι χαλάρωσης.
Αντιθέτως, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις ιδιωτικοποιήσεις,  που αποτελούν και τις βασικότερες τομές για την ανάπτυξης της ελληνικής  οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο έγκειται και ο στόχος της κυβέρνησης για  έσοδα 7 δις. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά από την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο κρατικών εταιριών.
Στο συνέδριο του Εconomist θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης  Ράπανος, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης. Το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο «γνωστός» σε όλους τους Έλληνες  Paul Thomsen ( σ.σ. επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα). Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών  Γιώργο Παπακωνσταντίνου άλλα στελέχη της κυβέρνησης που θα τοποθετηθούν από το βήμα του συνεδρίου θα είναι ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης