Ελλάδα

Mειώσεις μισθών ζήτησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ - Παράθυρο για νέο δάνειο

  Mειώσεις μισθών ζήτησε ο επικεφαλής του  ΔΝΤ  -  Παράθυρο για νέο δάνειο
Τον δρόμο  για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου έδειξε χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν προτρέποντας όμως την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών!
Αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής ο Γάλλος διευθυντής του Ταμείου τόνισε ότι οι μισθοί  θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία «γράφει» απώλειες 25% την τελευταία πενταετία.

Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ επεσήμανε ότι από τη μεριά του ΔΝΤ, είναι κάτι που μπορεί να γίνει, χωρίς να τεθούν νέοι όροι.
«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Ο  ισχυρός άνδρας του Ταμείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης  ενός  πρόσθετου δανείου από την χώρα μας.
«Το ποσό του δανείου των 110 δισ. θα επαρκέσει για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο κ. Στρος –Καν.
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Ταμείου ήρθε στην Ελλάδα με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Κατά την διάρκεια της  πτήσης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού  Λουκά Παπαδήμο που επέστρεφαν από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ( Ecofin).
Κατά τις πληροφορίες, στην κουβέντα των τριών ανδρών μπήκαν τα «ευαίσθητα» σημεία του Μνημονίου.
Οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης επεσήμαναν στον Ντομινίκ Στρος Καν ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών, κάτι που βρήκε σύμφωνο τον επικεφαλής του Ταμείου ο οποίος εστίασε στις  διαρθρωτικές αλλαγές και στις ιδιωτικοποιήσεις,  που αποτελούν και τις βασικότερες τομές για την ανάπτυξης της ελληνικής  οικονομίας.
Σε ειδική συνεδρίαση από το Κολλέγιο των επιτρόπων  περνά  σήμερα για έγκριση η τρίτη  δόση του  δανείου  με το μερίδιο της Ε.Ε. να φθάνει στα 6,5 δις. ευρώ.
Η  τυπική έγκριση συμβουλίου για την εκταμίευση της τρίτης δόσης θα γίνει σε κάποιο από τα συμβούλια υπουργών το οποίο θα συνέλθει τις επόμενες εβδομάδες.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ που είναι 2,5 δις ευρώ, αυτή θα καταβληθεί κανονικά στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης