Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έσοδα 1,5 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις το 2011

Έσοδα 1,5 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις το 2011
Έως τον Απρίλιο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή της δημόσιας περιουσίας ενώ το Φθινόπωρο υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχουν ωριμάσει οι προσπάθειες για τη μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στόχος στο δύσκολο για την ελληνική οικονομία 2011 είναι να τρέξουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης του 1,5 δις. ευρώ που θα δώσει «ανάσες» στο δημόσιο χρέος.                       
Στην τριετία 2011 – 2013 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 7 δις. ευρώ, αφού μόνο από τις πωλήσεις πακέτων εισηγμένων εταιριών εκτιμάται ότι θα μπουν στα ταμεία περισσότερα από 6 δις ευρώ.
Στα «βαριά» χαρτιά του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων συγκαταλέγονται πάντως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Θα πρέπει να τονιστεί πως ειδικά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής  υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο αναθεωρημένο μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης της άμεσης συμμετοχής της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και της έμμεσης συμμετοχής της στην Τράπεζα Αττικής υπό τις κατάλληλες συνθήκες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξετάζεται σήμερα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της  Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Αυτή την περίοδο στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν το πλάνο για τις ιδιωτικοποιήσεις της νέας χρονιάς με ποσοτικούς στόχους όπως επιτάσσει μνημόνιο αλλά και το μοντέλο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα του 2011 θα προκύψουν:
-Από τη διάθεση του 30% της ΔΕΠΑ,
- Την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (10-35 εκατ. ευρώ),
- Την χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που υπάρχει με τη γερμανική Hoctief για το “Ελ. Βενιζέλος” (200-300 εκατ. ευρώ),
- Την αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων (250-300 εκατ. ευρώ),
- Την πώληση του 49% του Καζίνο της Πάρνηθας (120-150 εκατ. ευρώ),
- Την πώληση τεσσάρων αεροσκαφών (80 εκατ. ευρώ)
- Την  πώληση ολόκληρου του ποσοστού της ΛΑΡΚΟ (55,19%).
Επίσης, θα επιδιωχθεί  η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Επιπλέον όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα εντός του επόμενου έτους το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης και την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Στη διυπουργική αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει άμεσα  συμβούλους οι οποίοι θα κληθούν να  καταγράψουν όλα τα κρατικά ακίνητα κυρίως τα εμπορικά και να προτείνουν λύσεις αξιοποίησης.
Η πιο δημοφιλέστερη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης μέσω της οποίας προσδοκούνται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ.
Εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα).  
Η καταγραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης