Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Ισπανίας η Moody's - Αφήνει αιχμές και κατά των ΗΠΑ

Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Ισπανίας η Moody's - Αφήνει αιχμές και κατά των ΗΠΑ
Για πιθανή υποβάθμιση προειδοποίησε την Ισπανία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's σήμερα, θέτοντας υπό αξιολόγηση το Aa1 εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία του χρέους της χώρας και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2011.
Σημειώνεται ότι η προιδοποίηση για υποβάθμιση της οικονομίας της Ισπανίας πραγματοποιείται μια μόλις μέρα πριν την κρίσιμη δημοπρασία 10ετών ομολόγων, εξέλιξη που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού της χώρας. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα κινείται πέριξ του 5,5%.
Χθες η Moody's είχε αναφέρει ότι οι Ισπανικές τράπεζες χρειάζονται 17 δις ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η Ισπανία έχει μπει σε μία τροχιά δομικών μεταρρυθμίσεων, γεγονός όμως που προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις τόσο από τα συνδικάτα και τους εργαζομένους όσο και από τις ίδιες τις τοπικές αρχές. Αυτές οι δυσκολίες πιθανόν να εμποδίσουν την ισπανική κυβέρνηση στην επίτευξη των στόχων της, παρατηρεί ο οίκος, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση της οικονομίας της.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ισπανία να παραμείνει στη ζώνη του Aa, σημειώνει η Moody's, παρόλο που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της ευρωζώνης, γι' αυτό και μπορεί να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα αξιολόγησης.
Ένα βήμα πιο κοντά στην υποβάθμιση της αξιολόγησης από την Moody's θα βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες αν τελικά το πακέτο της κυβέρνησης Ομπάμα για επέκταση των φοροαπαλλαγών και των επιδομάτων ανεργίας γίνει νόμος.
Η προοπτική αυτή ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα του χρέους, αφού προβλέπει παράταση των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα για άλλα δύο χρόνια και διατήρηση των επιδομάτων ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης