Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μόνο μνημειώδεις αλλαγές θα σώσουν το ευρώ - Για να θεωρηθεί η Ελλάδα δημοσιονομικά υγιής θα πρέπει να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, παράγοντας πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 8% - Έρχονται μεγάλες αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη

Μόνο μνημειώδεις αλλαγές θα σώσουν το ευρώ - Για να θεωρηθεί η Ελλάδα δημοσιονομικά υγιής θα πρέπει να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, παράγοντας πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 8% - Έρχονται μεγάλες αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη
(upd)Τουλάχιστον μνημειώδεις χαρακτηρίζει πλειάδα αναλυτών τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην Ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα...
"Ανεργία και δημόσιο χρέος συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρωζώνη, με την κρίση να είναι πανταχού παρούσα" προεοιδοποιεί σε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο γνώμης το πρακτορείο Bloomberg.
Και μπορεί οι δεσμεύσεις της ΕΚΤ - πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη σωτηρία του ευρώ - να διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, ωστόσο η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από εκείνο που ορίζεται ως πραγματική "δημοσιονομική υγεία".
Για να θεωρηθεί δημοσιονομικά υγιής η Ευρωζώνη, τότε οι χώρες - μέλη της θα πρέπει να μειώσουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω του 60%, εκτιμά το Bloomberg, προειδοποιώντας ωστόσο πως αυτός ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ανέφικτος για μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη - κυρίως για εκείνα του αδύναμου Νότου.
Εάν μια ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορέσει να μειώσει μακροπρόθεσμα το χρέος της στα επίπεδα του 60% έναντι του ΑΕΠ, τότε δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της, προχωρώντας σε τέτοια αναδιάρθρωση χρέους, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που πραγματοποίησε η Ελλάδα (PSI+), τον Μάρτιο του 2012.
Εάν η Ευρωζώνη, εκτιμά το Bloomberg, δεν μπορέσει να διαχειριστεί με ελεγχόμενο τρόπο το πρόβλημα αυτό, τότε θα επανέλθει μετά βεβαιότητας στο προσκήνιο ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ.
Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου, για να κατορθώσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα να μειώσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ της, θα χρειαστεί να παράξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα - τουλάχιστον - της τάξης του 8% του ΑΕΠ, από το 2021 έως το 2030.
Πόσο εφικτός είναι ο στόχος αυτός; Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αν προστεθεί η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία..

(πρώτη ενημέρωση 08:19)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης