Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες- Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

Επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες- Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων
(upd5) Σε μικρές αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ, προκειμένου να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη μετά τα μέσα του 2013, κατέληξαν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματικών πηγών.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν η συνθήκη της ΕΕ να περιλαμβάνει τις εξής δύο προτάσεις:
- Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι σε θέση να προχωρήσουν στη σύσταση ενός μηχανισμού σταθερότητας, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
- Η παραδοχή εκ μέρους μιας χώρας ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια, υπό τη σκέπη αυτού του μηχανισμού, θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy εκδήλωσε την επιθυμία τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν να επεξεργάζονται τη διασφάλιση της έγκρισης των αλλαγών στη συνθήκη τον επόμενο χρόνο, ώστε αυτές να είναι σε θέση να εφαρμοστούν από τα μέσα του 2013.

Παπανδρέου: Τα μηνύματα που θα στείλει η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές - Συναντήσεις με Merkel, Barroso, Rompuy

Η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση των πιέσεων των αγορών και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης ήταν τα βασικά θέματα τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Τις χθεσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, που επέμεινε στην αρνητική στάση της ως προς τη συλλογική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών χρεών, αναπαράγει ο διοικητής της Bundesbank, Axel Weber: "Το ευρωομόλογο θα χαλαρώσει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσρμογής των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ"
Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπαι.
Κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους. Για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:


Η έκτακτη Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δυναμιτίζεται από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας στην Ευρώπη κι ενώ οι φόβοι διάχυσης της κρίσης χρέους πολλαπλασιάζονται. Ο τρόπος, σύμφωνα με τον οποίο, θα αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο είναι το μείζον ζήτημα. Ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Didier Reynders ζήτησε διπλασιασμό των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την ίδια στιγμή που Πορτογαλία και Ισπανία δανείζονται ολοένα και ακριβότερα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν για να αποφασίσουν να ενισχύσουν τις δράσεις τους και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα γίνει. Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ισχυρά πυρά για την άτεγκτη στάση της στο θέμα αύξησης των κεφαλαίων των 770 δις ευρώ του μηχανισμού στήριξης αλλά και την πολυεπίπεδη ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Didier Reynders ζητούσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού ΤΧΣ και αναμένεται σήμερα να επανέλθει με δυναμικότερη πρόταση διπλασιασμού των 440 δις ευρώ του Ταμείου. Η πλήρης και απερίσπαστη λειτουργία του θα ξεκινήσει από το 2013 όμως ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν σαφέστερες διατάξεις αναφορικά με τις προϋποθέσεις χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου, ακόμα κι αν αυτές χρειαστεί εν τέλει να είναι πιο ευρείες από τις αρχικές. Θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα έρθει σε συμφωνία για το θέμα αυτό εντός του κρίσιμου διημέρου, πιστεύει όμως πρώτα ότι οι χώρες που θα ενταχθούν σε αυτό το μηχανισμό θα πρέπει πρώτα διαπιστωμένα να έχουν ασκήσει πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το κλίμα έχει ηλεκτριστεί ήδη από χθες λόγω της νέας ανόδου του επιτοκίου των τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας. Έφθασαν σε επίπεδα... Ελλάδας. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η Πορτογαλία θα διστάσει να δημοπρατήσει ομόλογα δεκαετίας. Ανάλογη πίεση προκάλεσε και η δημοπρασία ομολόγων δεκαετίας και δεκαπενταετίας, την οποία πραγματοποίησε η Ισπανία με αποτέλεσμα πολύ υψηλές αποδόσεις (στο 5,5% για το 10ετές ομόλογο). Από την άλλη, η Moody's απείλησε τη χώρα της Ιβηρικής με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Παρά την ήπια αντίδραση των χρηματαγορών, το θέμα θα μονοπωλήσει τη συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Ούτως ή άλλως, το θέμα που θα κυριαρχήσει αφορά την αύξηση των διαθέσιμων 750 δις ευρώ του μηχανισμού στήριξης. Αναμένεται μια εντονότερη πίεση εκ μέρους των ασθενέστερων χωρών που αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζουν στην επιλογή της προσχώρησης στο μηχανισμό.
Το Βέλγιο αντιμετωπίζει και αυτό προβλήματα στα δημοσιονομικά του δεδομένα και χρειάζεται τον "πολύ ισχυρό μηχανισμό σταθερότητας" που ευαγγελίζεται ο Didier Reynders. Ο ίδιος, συν τοις άλλοις, δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας εντός του επόμενου έτους από τη Standard & Poor's, η οποία έχει τοποθετήσει τη βελγική οικονομία υπό επιτήρηση.
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί δεν άφησαν περιθώρια για να συζητηθεί το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου και ο Jean-Claude Juncker αναγκάστηκε να δηλώσει ότι μένει εκτός ατζέντας. Κατόπιν τούτου, Βέλγιο και Πορτογαλία αναμένεται να ζητήσουν την ενίσχυση του πακέτου των 750 δις ευρώ ως το μόνο μέτρο που μπορεί να οχυρώσει τις προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες. Οριστική εξέλιξη, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να υπάρξει.
Στην Πορτογαλία, τα σχέδια του κράτους για το 2011 έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν σάρκα και οστά με τα ειλημμένα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ενώ η χώρα δεσμεύτηκε για μείωση του ΑΕΠ στο 4,6% το 2011. Το new year’s resolution της Πορτογαλίας, το οποίο θα παρουσιάσει στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβάνει μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ στο 23%, πάγωμα των συντάξεων, κατάργηση ή επιβολή ανωτάτων ορίων σε κοινωνικές παροχές, περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και μείωση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας κατά 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Η Ισπανία έχει χαρακτηριστεί «πολύ… μεγάλη για να σωθεί». Και αυτό είναι αληθές, καθώς έχει αρχίσει να κρούει ο κώδωνας του κινδύνου για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Αν καταρρεύσει η Ισπανία, χρήματα για να διασωθεί δεν υπάρχουν. Μάλιστα, το βεληνεκές της χώρας είναι αρκετά μεγάλο, ώστε, ακόμη και αν υπήρχαν χρήματα, δεν θα ήταν αρκετά. «Δεν θα χρειαστεί η χώρα μας να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης», διαμηνύει συνεχώς η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ε. Salgado.
Τα σχέδια της χώρας για το νέο έτος περιλαμβάνουν μείωση 16% στις δαπάνες των υπουργείων και 7,9% στις κρατικές δαπάνες και αύξηση του φόρου για τα μεγάλα εισοδήματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση του κρατικού ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011, και τελικά στο 3% το 2013. Τα εξής ανωτέρω πρόκειται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός της χώρας στη Σύνοδο, για τα οποία η κ. Salgado δηλώνει: «Πρόκειται για έναν αυστηρό προϋπολογισμό για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τον οποίο θα ξοδέψουμε λιγότερα σε πολλούς τομείς».
Οι δηλώσεις Trichet περί εγκατάλειψης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ πυροδότησαν ένα νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με το ποιος θα αναλάβει αυτόν το ρόλο μιας και όλοι συμφωνούν ότι οι ενέσεις ρευστότητας δε γίνεται να εγκαταλειφθούν και οι τράπεζες δεν μπορούν να υπερφορτωθούν με κρατικά ομόλογα. Σαν αποτέλεσμα, στο τραπέζι θα πέσει και η αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση των κεφαλαίων των 440 δις ευρώ που ήδη διαθέτει, μιας και αποτελεί τον πρώτο υποψήφιο αντικαταστάτη της αγοράς κρατικών ομολόγων στη θέση της ΕΚΤ. Διεθνείς αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σύντομα και σε κάθε περίπτωση δεν θα αποφασιστεί οριστικά στη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης