Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μόνο στη θεωρία στηρίζουν το ευρώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες

tags :
Μόνο στη θεωρία στηρίζουν το ευρώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες
(upd3) Σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα... Μόνιμη επωδός στα χείλη των Ευρωπαίων ηγετών. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε την υποχρέωση να δώσει λύση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη και να εξετάσει τις μελλοντικές κινήσεις της.
Οι επενδυτές και αναλυτές ανά τον πλανήτη, κυνικά μα εύστοχα σκεπτόμενοι, δεν ανέμεναν κοσμογονικές αλλαγές μέσα από αυτή τη σύνοδο.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε το ευρώ”, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Herman Van Rompuy δήλωσε ότι η Ε.Ε. φροντίζει για την οικονομική σταθερότητα της Ένωσης. O Iσπανός Πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο τόνισε: "Υπάρχουν θεσμοί και όργανα που εγγυώνται στη σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη σύσταση του νέου μηχανισμού σταθερότητας αλλά προέβησαν σε γενικόλογες δηλώσεις πρόθεσης ενίσχυσής του με περαιτέρω κεφάλαια.
Η λήψη χειροπιαστών μέτρων βρίσκει τοίχο στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια των 440 δις ευρώ ως επαρκή.
Η Σύνοδος δεν συζήτησε επί της ουσίας ούτε το ευρωομόλογο ούτε χάραξε κατεύθυνση προς αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε αύξηση κεφαλαίου κατά 5 δις ευρώ για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την παράταση του ήδη ισχύοντος μέτρου. Αντίστοιχα, η κουβέντα περί εκδόσεως ευρωομολόγου περιορίστηκε μόνο στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και δηλώσεις στα Μέσα των πολιτικών αρχηγών.
“Τα κεφάλαια του προγράμματος στήριξης δεν είναι ανεπαρκή”, τόνισε ο Van Rompuy, ισχυριζόμενος πως θα ληφθούν μέτρα μόνο αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί στην πράξη.
Η επίσημη και απόλυτη θέση της Γερμανίας αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν... παραστρατήσει και οραματίζεται ένα μέλλον με κύριο άξονα την ανάπτυξη. “Η έκδοση ευρωομολόγου θα επιβραδύνει τις διαδικασίες δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους”, δήλωσε ο διοικητής της Bundesbank, Axel Weber για να συνταχθεί με τις απόψεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου. “Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να έρθουν πιο κοντά και να βαδίσουν μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. "Δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα", δήλωσε ο Θαπατέρο για το ευρωομόλογο στο πλαίσιο υποβάθμισης του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα του. Σε συνέχεια αυτής της στρατηγικής, υποσχέθηκε καλύτερα και εγκυρότερα οικονομικά αποτελέσματα από τις τράπεζες της χώρας του μέσα στο 2011. Πάντως, ο πρόεδρος του eurogroup, Jean-Claude Juncker έριξε τη... σπόντα του: "Τα stress tests του Ιουλίου δεν είχαν καλύψει όλους τους τομείς που θα έπρεπε". Ουσιαστικά προαναγγέλει αυστηρότερους ελέγχους στην επανάληψη της διαδικασίας.
Ο Νικολά Σαρκοζί έκανε έκκληση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. και με υψηλότερους ρυθμούς εντός ευρωζώνης. Δεν συζητήθηκε πάντως σχετικό μέτρο στη Σύνοδο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα ότι επικοινώνησε με Μέρκελ και Σαρκοζί για να συζητήσουν το θέμα συγκράτησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. "Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. και αυτές ουσιαστικά που έχουν καθήκον να κάνουν κάτι για να μην βγει ο ενιαίος προϋπολογισμός εκτός ελέγχου", δήλωσε.

Παπανδρέου: Η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία για την Ελλάδα και την ΕΕ

«Σήμερα μπήκαν νέα και σημαντικά θεμέλια στην ενδυνάμωση και συνοχή της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας, καθώς και στη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η Ελλάδα έγινε και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής, κάτι που κατορθώσαμε με σκληρή και συστηματική δουλειά. Ξέραμε ότι η κρίση στη χώρα μας είχε βασικά αίτια και ρίζες σε αντιλήψεις και πρακτικές που χρειάζονταν να αλλάξουν. Και αυτό κάνουμε. Αλλάζουμε την Ελλάδα».
Σχολιάζοντας την απόφαση για το μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ο μηχανισμός αυτός, επιτρέπει να κάνουμε απερίσπαστα μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, απαραίτητες αλλαγές, ώστε να βγει η χώρα μας και πάλι ισχυρή από αυτή την κρίση, αλλαγές που εμπεδώνουν την ευνομία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Γι’ αυτό, εντοπίσαμε και συγχρόνως τονίσαμε την ανάγκη μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο βήμα τη σύσταση ενός μόνιμου πλέον μηχανισμού στήριξης, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά παρόμοιες κρίσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή, κράτη-μέλη που, κατά καιρούς, και λόγω γενικευμένης ανασφάλειας στην παγκόσμια αγορά, μπορεί να έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο των πολιτικών ενδυνάμωσης των θεσμών της Ε.Ε. «εντάσσεται και η ελληνική πρόταση, που έχει αναπαραχθεί και υιοθετηθεί και από άλλους, για την έκδοση ευρωομολόγου, ώστε να συμπεριληφθεί στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματική ανάπτυξη στην Ε.Ε».

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:


Επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες- Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

Σε μικρές αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ, προκειμένου να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη μετά τα μέσα του 2013, κατέληξαν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματικών πηγών.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν η συνθήκη της ΕΕ να περιλαμβάνει τις εξής δύο προτάσεις:
- Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι σε θέση να προχωρήσουν στη σύσταση ενός μηχανισμού σταθερότητας, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
- Η παραδοχή εκ μέρους μιας χώρας ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια, υπό τη σκέπη αυτού του μηχανισμού, θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy εκδήλωσε την επιθυμία τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν να επεξεργάζονται τη διασφάλιση της έγκρισης των αλλαγών στη συνθήκη τον επόμενο χρόνο, ώστε αυτές να είναι σε θέση να εφαρμοστούν από τα μέσα του 2013.

Παπανδρέου: Τα μηνύματα που θα στείλει η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές - Συναντήσεις με Merkel, Barroso, Rompuy

Η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση των πιέσεων των αγορών και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης ήταν τα βασικά θέματα τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Τις χθεσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, που επέμεινε στην αρνητική στάση της ως προς τη συλλογική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών χρεών, αναπαράγει ο διοικητής της Bundesbank, Axel Weber: "Το ευρωομόλογο θα χαλαρώσει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσρμογής των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ"
Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπαι.
Κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους. Για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης