Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο «σφυρί» βγαίνουν Λαχεία, Ιππόδρομος και εννέα άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα

 Στο «σφυρί» βγαίνουν Λαχεία, Ιππόδρομος και εννέα άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα
Στρατηγικό επενδυτή για τα κρατικά λαχεία και τον Ιππόδρομο θα αναζητήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2011η κυβέρνηση πουλώντας παράλληλα ένα σημαντικό «πακέτο» μετοχών των δύο εταιριών.
Επίσης οκτώ με εννέα άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα  σκοπεύει να πουλήσει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας έτσι το άνοιγμα της αγοράς του τζόγου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας αλλά και την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Αυτά συζητήθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίσθηκε η προώθηση των νομοσχεδίων για τα για τα κλειστά επαγγέλματα, την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα τυχερά παιχνίδια.
Ειδικά για τα κλειστά επαγγέλματα η κυβέρνηση θα θέσει αρχές Ιανουαρίου σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια της νέας επιθεώρησης που ακολουθεί από την Τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο αποτέλεσε βασικό σημείο εντάσεων στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο μετά και τις αντιδράσεις από τους «θιγόμενους» φορείς που εμφανίζονται να διαθέτουν πολύ ισχυρά ερείσματα και εντός της Βουλής.
Οι φαρμακοποιοί απειλούν ήδη με απεργίες ενώ ανάλογες  απειλές υπάρχουν και από τα υπόλοιπα επαγγέλματα (νομικοί, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κλπ).  
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ανοίξει» αυτόματα 150 επαγγέλματα.
Το νομοσχέδιο θα περάσει ξανά από υπουργικό συμβούλιο στην πλήρη του μορφή τον Ιανουάριο όπου και θα λάβει την μορφή νόμου- πλαισίου.
Κατά τις πληροφορίες, στο Υπουργικό Συμβούλιο τονίστηκε ότι η διαβούλευση πρέπει να είναι ουσιαστική και η ενημέρωση να καλύπτει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και τους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν «κλειστά επαγγέλματα».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως γενικό πλαίσιο. Τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία θα ρυθμίζουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους με προεδρικά διατάγματα.
Στο Υπουργικό ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε επίσης τις τελικές διατάξεις για τα τυχερά παιχνίδια, τους άξονες των αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης των ακινήτων του δημοσίου αλλά και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

* Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού  αλλά και την κατάργηση - ενοποίησης πολλών εφοριών.
* Από το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 750 εκατ. ευρώ από τις άδειες που θα δοθούν σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει οκτώ με εννέα άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα.

* Σε ότι αφορά τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων πωλητήριο μπαίνει στα κρατικά  λαχεία τα οποία πρώτα θα μετατραπούν σε Ανώνυμη Εταιρία, στον Ιππόδρομο, στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ  αλλά και σε 15 ακίνητα - φιλέτα του δημοσίου. Η κυβέρνηση υπολογίζει σε έσοδα 7 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης