Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Αγριεύει» από το 2011 η Εφορία – Ανοίγουν «φρουτάκια» και κλειστά επαγγέλματα

 «Αγριεύει» από το 2011 η Εφορία – Ανοίγουν «φρουτάκια» και κλειστά επαγγέλματα
Μετά τις γιορτές θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τα κλειστά επαγγέλματα, την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα τυχερά παιχνίδια.
Χθες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα τις συντεταγμένες στις οποίες θα κινηθεί το νομοσχέδιο για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο έχει «ξεσηκώσει» τους θιγόμενους φορείς.

Για να αποφύγει νέες εντάσεις η κυβέρνηση  αποφάσισε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στην ολοκληρωμένη του μορφή τον Ιανουάριο.
Το ίδιο θα κάνει και με το νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή στο οποίο ενσωματώνεται και η διάταξη  για την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.  
Συγκεκριμένα ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2011 στο 20% από 24% για τα κέρδη που δεν διανέμονται.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καθίσταται ακόμη πιο αυστηρό το ποινολόγιο της Εφορίας για τους πολίτες οι οποίοι θα… γλιστρούν  στο - ποινικό - αδίκημα της φοροδιαφυγής.  Με το νέο ποινολόγιο υπολογίζεται ότι θα ανακάμψουν τα δημόσια έσοδα.
Ακόμη δημιουργείται ένας νέος θεσμός ανεξάρτητης διαιτησίας για φορολογικές διαφορές, που θα επιταχύνει την επίλυσή τους και θα αποσυμφορεί τα διοικητικά δικαστήρια.
Αναλυτικότερα τα κυριότερα σημεία των νομοσχεδίων έχουν ως εξής:
1.       Άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων . Στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει «οριζόντια διάταξη», η οποία θα εφαρμόζει τη συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος, καταργώντας περιορισμούς επί της αρχής, στην άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας.  Οι περιορισμοί ανά επάγγελμα, θα επιβάλλονται από τα αρμόδια υπουργεία, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, πλην εκείνων όπου τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας ή δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τροποποιούν την υφιστάμενη νομοθεσία, για την άρση των περιορισμών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων όσων προβλέπονται και στο μνημόνιο. Οι έως σήμερα περιορισμοί αφορούν στη διαδικασία αδειοδότησης για την άσκηση επαγγέλματος, στον αριθμό των αδειών και τον καθορισμό των τιμών υπηρεσιών ή ελάχιστων αμοιβών, καθώς και στα γεωγραφικά κριτήρια για την άσκηση επαγγέλματος.
2.       Διαδικτυακό στοίχημα . Οκτώ με εννέα άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα  σκοπεύει να πουλήσει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα της αγοράς του τζόγου που προωθεί από το νέο έτος. Τόσο από τις άδειες όσο και από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση)  στο υπουργείο οικονομικών προσβλέπουν σε έσοδα 700 εκατ. ευρώ το νέο έτος.  Σε διάστημα  2- 3 ετών το ποσό αυτό θα φθάσει το 1 δις. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 της περικοπής των μισθών και των συντάξεων ή στο 100% της περικοπής του ΠΔΕ. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει ένα ευρώ.
3.       Αναδιάρθρωση  φοροεισπρακτικών μηχανισμών – φοροδιαφυγή. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως αυστηρότερο  πλαίσιο ποινών, ενώ αναδομείται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Επίσης, θα υπάρχει νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών. Στη νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις, όπως είναι η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης