Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Γραφειοκρατία και διαφθορά η εικόνα της Ελλάδας"

Γραφειοκρατία, διαφθορά και απλήρωτοι λογαριασμοί, είναι το σκηνικό που συνθέτει η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία, και ισχύει για όλη την ελληνική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σε ένα αφιέρωμα που απαντά στο τι πήγε στραβά στην Ελλάδα.
Ένας από τους όρους για να λάβει η Ελλάδα το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ ήταν και η αναμόρφωση του συστήματος υγείας, καθώς νοσοκομεία και γιατροί είχαν συσσωρεύσει 5,4 δισ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς προς τους προμηθευτές τους, από το 2007 έως το 2009.
«Προμηθευτές, γιατροί και νοσοκομεία έχουν επωφεληθεί από ένα σύστημα που δεν μπορεί να ελέγξει το κόστος για τις προμήθειες και τα φάρμακα. Είναι ένα δίκτυο γραφειοκρατίας και διαφθοράς», τόνισε ο Ιωάννης Δατσέρης, διευθυντής του τμήματος πυρηνικής ιατρικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σε συνέντευξη του στο δίκτυο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις δαπάνες στην υγεία το 2011 κατά 0,5% του ΑΕΠ, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπει μία τάξη στις πρακτικές, αφού το ΔΝΤ ζήτησε καλύτερο λογιστικό έλεγχο και τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, ένα κεντρικό σύστημα αγοράς φαρμάκων που να διαπραγματεύεται για χαμηλότερες τιμές, ενώ πρότεινε και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Το Bloomberg περιγράφει πρακτικές όπως το «φακελάκι» και την προτίμηση που δείχνουν οι γιατροί για τα προϊόντα των φαρμακευτικών εταιρειών που τους πληρώνουν, σε σχέση με εκείνα που έχουν τις χαμηλότερες τιμές, εξηγώντας ότι σε λονδρέζικο δικαστήριο έχουν ήδη υπάρξει καταδίκες στελεχών για τη δωροδοκία γιατρών στην Ελλάδα.
Έτσι το Bloomberg αναφέρει ότι «για να βρεί κανείς τι πήγε στραβά με την ελληνική οικονομία, να ρίξει μια ματιά στο σύστημα υγείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης