Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

 Σε εφαρμογή το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Στην  πώληση τριών κρατικών ακινήτων προχωρεί ταχύτατα η κυβέρνηση, μη θέλοντας να χάσει χρόνο από τις αποφάσεις του πρόσφατου υπουργικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για ακίνητα τα οποία βρίσκονται στους νομούς Αττικής, Καβάλας και Κρήτης με την συνολική τους έκταση να φθάνει τα 100 στρέμματα.      

Ρόλο - συντονιστή για τ’  ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό είχε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ( ΚΕΔ) η οποία το επόμενο διάστημα  θα βρίσκεται σε on line σύνδεση με το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων του δημόσιου τομέα.
Το σχέδιο προβλέπει την πώληση ορισμένων ακινήτων του Δημοσίου ενώ για κάποια άλλα που βρίσκονται στην ίδια λίστα  η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συνάψει συμβάσεις  παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές.      
Με τον τρόπο αυτό θα έχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα από την μακροχρόνοια μίσθωση αυτών των ακινήτων
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη την δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αφού υπολογίζει σε έσοδα  3,5 -  4 δις. ευρώ  την επόμενη τριετία.
Μόνο για το 2011 τα έσοδα από τον εν λόγω τομέα αναμένεται να φτάσουν τα  700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα για τις μεταρρυθμίσεις που παρέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Τρόικα.
Προς το παρόν από τον πλειστηριασμό των τριών πρώτων ακινήτων τα μίνιμουμ έσοδα που αναζητούσε το υπουργείο Οικονομικών ( κατώτατη τιμή προσφοράς)  ήταν τα 8,5 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα όμως τα ακίνητα που βγήκαν στο «σφυρί» είχαν ως εξής:        
1.       Το πρώτο ακίνητο του Δημοσίου που εκποίησε η ΚΕΔ βρίσκονταν στο νομό Καβάλας στο Δήμο       Ορφανού. Η έκταση του έφθανε τα 85,65 στρέμματα ή 85.650,54 τ.μ.και απείχε μόλις 200 τ.μ. από τη θάλασσα. Ως  τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ορίσθηκε το ποσό των 2.480.000 ευρώ. Οι προσφορές πρέπει να είναι ανώτερες από την τιμή εκκίνησης σε ποσοστό τουλάχιστον 5%.
2.       Το δεύτερο κρατικό ακίνητο που πούλησε η κυβέρνηση βρίσκονταν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον δήμο Χερσονήσου. Πρόκειται για ένα οικόπεδο εμβαδού 12,5 στρεμμάτων για το οποίο το Δημόσιο όρισε ως τιμή εκκίνησης  το ποσό των 1.350.000 ευρώ.
3.       Το τρίτο ακίνητο – οικόπεδο που εκποιήθηκε βρίσκονταν στην Γλυφάδα Αττικής. Είχε  εμβαδόν κάτι λιγότερο από στρέμμα  897.50 τ.μ. εντός του οποίου υπήρχαν παλαιά κτίσματα ( διώροφη κατοικία το ισόγειο της οποίας αποτελούνταν από καταστήματα). Τμήμα του ακινήτου και συγκεκριμένα το ισόγειο κατάστημα  είναι μισθωμένο  και λειτουργεί ως κατάστημα τροφίμων. Η μίσθωση είναι εμπορική και έχει λήξει η προστασίας της. Τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ορίσθηκε το ποσό των 1.806.000 ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης