Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιατί η Εθνική υπεροπλίστηκε κεφαλαιακά και πως έφθασε να αποτιμάται -2,4 δις ευρώ;

Γιατί η Εθνική υπεροπλίστηκε κεφαλαιακά και πως έφθασε να αποτιμάται -2,4 δις ευρώ;
Δύο παράδοξα συμβαίνουν με την Εθνική απόρροια της στρέβλωσης που έχει υπάρξει στην αποτίμηση της τράπεζας.
Από την μια πλευρά είναι μακράν η πιο σημαντικά θωρακισμένη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, ωστόσο ταυτόχρονα η μετοχή έχει υποχωρήσει σε δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες τράπεζες που διαθέτουν μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια. Το ζητούμενο είναι γιατί η αγορά δεν έχει αξιολογήσει – αποτιμήσει την υπερεπάρκεια κεφαλαίων της τράπεζας;

Η Εθνική τράπεζα εμφανίζει ένα πραγματικό ρεκόρ στην τραπεζική αγορά.
Η αποτίμηση της στα 5,8 δις ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν οι εξής δύο παράμετροι η κεφαλαιοποίηση της Finansbank και η πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,8 δις ευρώ προκύπτει το παράδοξο συμπέρασμα ότι η Εθνική αξίζει με χρηματιστηριακούς όρους -2,4 δις ευρώ.
Η Finansbank αποτιμάται περίπου 6,2 δις ευρώ και η Εθνική στην Ελλάδα 5,8 δις ευρώ άρα ήδη προκύπτει ένα έλλειμμα 400 εκατ.
Αν σε αυτά περιληφθούν και τα πρόσφατα κεφάλαια 1,8 δις ευρώ έτσι προκύπτει το -2,4 δις ευρώ.
Γιατί συμβαίνει αυτό στην Εθνική;
Η μόνη σοβαρή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί είναι ότι η Εθνική διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων 20,2 δις ευρώ και αν αφαιρεθεί το Τίτλος των 5 δις ευρώ το οποίο διαθέτει διπλό μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνων το χαρτοφυλάκιο ομολόγων διαμορφώνεται στα 15 δις ευρώ.
Η Εθνική με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% μαζί με το προς πώληση 20% της Finansbank θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με καλύτερους όρους από την χρηματιστηριακή αγορά καθώς όπως έχει τονιστεί θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπίσει και haircut στα ομόλογα έως 30%.
Η παράμετρος αυτή είναι κλειδί και δίνει μια ερμηνεία γιατί η τράπεζα υπερεξοπλίστηκε κεφαλαιακά για να μπορεί δυνητικά να αντιμετωπίσει και τον πιο ακραίο κίνδυνο που είναι το haircut στα ομόλογα. Στρατηγικά λοιπόν η διοίκηση Ταμβακάκη κινήθηκε πολύ ορθά.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει και haircut περίπου 30% στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων εξέλιξη πολύ σημαντική που καταδεικνύει ότι η υπερεπάρκεια κεφαλαίων που διαθέτει είχε και ως στόχο πέραν των άλλων να διαφυλάξει την τράπεζα στην περίπτωση που υποχρεωθεί η χώρα να προχωρήσει σε haircut σε απομείωση των ομολόγων κατά 30%.
Όταν η Εθνική υλοποίησε εσπευσμένα ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 400 εκατ ευρώ όλοι το σύνδεσαν με τις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που υποχρεώνει τις τράπεζες η συγκυρία.
Όταν η Εθνική αποφάσισε να υλοποιήσει μια μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,8 δις ευρώ όλοι γνώριζαν ότι το πράττει για να ενισχυθεί κεφαλαιακά μια περίοδο μάλιστα που είναι ζητούμενο η βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Όταν η Εθνική ανακοίνωσε και την πώληση έως και του 20% της Finansbank αντλώντας 1,2 δις ευρώ όλοι θεώρησαν ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο  πλαίσιο θωράκισης των θυγατρικών της.
Ωστόσο η Εθνική ήθελε να αντιμετωπίσει και την μεγαλύτερη πρόκληση ένα haircut στα ομόλογα.
Αυτό η αγορά δεν το έχει αξιολογήσει ή απλά θεωρεί ότι αν συμβεί η επίδραση στην τράπεζα θα είναι μεγάλη.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι η Εθνική είναι μακράν η πιο ορθά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης