Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Σαντορίνη "αντικειμενικά" η ακριβότερη περιοχή της χώρας- Οι νέες τιμές αυξάνουν τα βάρη των ιδιοκτητών ακινήτων

Η Σαντορίνη
«Φωτιά» στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών βάζουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για 25 νομούς της χώρας.
Οι νέες τιμές για τις 4.500 περιοχές ξεκινούν από τα 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και καταλήγουν στα 3.200 ευρώ το τετραγωνικό. Η ανώτερη αυτή τιμή παρατηρείται στο νησί της Σαντορίνης και συγκεκριμένα στον οικισμό του Αθηνιού. Στο ίδιο νησί παρατηρείται και η δεύτερη ακριβότερη τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τ.μ. (στην Χώρα) από τις Κυκλάδες. Στην Νάξο οι τιμές ζώνης δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό.
Δεύτερη ακριβότερη περιοχή μετά την Σαντορίνη είναι η Χαλκιδική. Οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 1.600 ευρώ (Καλλιθέα) ενώ στη γνωστή μονή Βατοπεδίου η Εφορία καθόρισε αντικειμενική τιμή μόλις 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (!) Πρόκειται για τιμή η οποία αδικεί το φυσικό κάλλος της περιοχής!
Στο νομό Καβάλας οι τιμές φθάνουν μέχρι τα 700 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Δράμα η ανώτερη τιμή φθάνει τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό στην περιοχή του Πανοράματος. Ο νομός Πέλλας είναι κατά 100 ευρώ ακριβότερος στα 1.300 ευρώ (οικισμός Αγίου Αθανασίου). Στην καταπράσινη Θάσο οι αντικειμενικές  τιμές δεν ξεπερνούν τα 900 ευρώ.           
Κατηφορίζοντας... προς το νομό Πιερίας, οι τιμές στα ακίνητα ξεκινούν από τα 600 ευρώ (Μ. Γέφυρα) και φθάνουν μέχρι τα 1.300 ευρώ στο Ελατοχώρι και στον Άγιο Παντελεήμονα. Στο Λιτόχωρο η τιμή ζώνης ορίστηκε σε 900 ευρώ το τετραγωνικό. Μέχρι 1.300 ευρώ το τετραγωνικό φθάνουν οι τιμές και στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο νομό Μαγνησίας. Μέχρι τα 900 ευρώ το τετραγωνικό είναι οι τιμές στην Πελοπόννησο και στην περιοχή της Λακωνίας. «Τσιμπημένες» είναι  οι αντικειμενικές τιμές στα Χανιά της Κρήτης οι οποίες φθάνουν τα 1.100 ευρώ (οικισμός Μουρινών).
Οι νέες αντικειμενικές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών έροχνται να σημάνουν την αύξηση μιας σειράς φόρων που συνδέονται άμεσα με την κατοχή, αγοραπωλησία ή ενοικίαση ακινήτων.
Όπως ο φόρος μεταβίβασης (8% -10%), ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και οι φόροι κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής. Ταυτόχρονα, με τον συντελεστή του ΦΠΑ να βρίσκεται στο 23%, η απόκτηση ακινήτου, ιδίως αν δεν πρόκειται για αγοραστές πρώτης κατοικίας, καθίσταται ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση, τουλάχιστον φορολογικά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης