Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το "καλεντάρι" της κυβέρνησης έως την τέταρτη δόση του δανείου - H καυτή ατζέντα με δεκάδες νέα μέτρα

 Το
Συνδεδεμένη με την πιο «καυτή» ατζέντα του κυβερνητικού έργου είναι η τέταρτη δόση του δανείου των 15 δισ. ευρώ που θα επιδιώξει να λάβει η χώρα μας τον Μάρτιο του 2011.
Δεκάδες νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι έτοιμα ή να έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο μέχρι τον Φεβρουάριο ∙ μήνα κατά τον οποίο επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα.

Απελευθέρωση αγορών, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιριών και ακινήτων Δημοσίου μειώσεις μισθών σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, νέο ασφαλιστικό  και εξυγίανση Αγροτικής Τράπεζας, είναι κάποια από τα μέτρα που πρωταγωνιστούν στο πρώτο δίμηνο του 2011.
Μέσα στον Ιανουάριο θα τρέξει και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των110 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στόχος είναι η επιμήκυνση να ισχύσει από την δόση του Μάρτιου των 15 δισ. ευρώ. Απόφαση η οποία θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να εξοφλήσει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ έως το 2024, δηλαδή εννέα  χρόνια μετά  τον αρχικό ορίζοντα εξόφλησης ( 2015).
Το θέμα θα συζητηθεί στο Ecofin της 17ης-18ης Ιανουαρίου προκειμένου να είναι εφικτή η έγκριση από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ε.Ε. έως το Μάρτιο.
Να σημειωθεί ότι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ  έως το 2024, φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό στο  σκέλος των δαπανών για τόκους οι οποίες αυξάνουν  κατά  750 εκατ.  ευρώ.
Αναλυτικότερα, όμως, στην «ατζέντα» της κυβέρνησης βρίσκονται:
*  Κλειστά επαγγέλματα. Έως τις 20 Ιανουαρίου η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει το θέμα της απελευθέρωσης προς συζήτηση σε υπουργικό συμβούλιο. Το Μνημόνιο έδειχνε τον δρόμο της απελευθέρωσης σε έξι  κλάδους (δικηγόρους, των συμβολαιογράφους,  φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές) ενώ το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αρχές Φεβρουαρίου στην Βουλή θα απελευθερώνει την αγορά και μια σειρά άλλων έτσι ώστε να πέσουν τα κόστη και να υποχωρήσουν οι τιμές. Συνολικά θα απελευθερωθούν 150 επαγγέλματα.
*  Τράπεζες. Η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την Τρόικα, σε μια στιγμή που οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται και τα πιστωτικά ιδρύματα πιέζονται να «αιμοδοτήσουν» την αγορά.  Οι ξένοι θα εστιάσουν στα  πανευρωπαϊκά stress test που θα γίνουν τον Φεβρουάριο  για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνει η Αγροτική Τράπεζα που είχε κοπεί στις προηγούμενες εξετάσεις. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το σχέδιο εξυγίανσης της Αγροτικής ενώ στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εντάσσεται και η  αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δις. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα στο πρώτο δεκαπενθήμερο  του Φεβρουαρίου. Στα πλάνα βρίσκεται  και η πώληση της συμμετοχής στην Τράπεζα Αττικής και στο Τ.Τ. όταν οι συνθήκες είναι «ώριμες».
*  ΔΕΚΟ. Μείζον θέμα της τρίτης αξιολόγησης θα είναι οι ενέργειες που θα έχουν γίνει για τη μείωση της σπατάλης και του μισθολογικού κόστους στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Επίσης, εκτός από τα σχέδια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι μετατάξεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτό προϋποθέτει το κλείσιμο κάποιων ζημιογόνων ΔΕΚΟ. Κάποιες βέβαια θα συγχωνευθούν. Η λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα κλείσουν θα είναι έτοιμη μέσα στον Ιανουάριο.  
*   Αποκρατικοποιήσεις. Σχέδιο που θα εφιστά την προσοχή σε ιδιωτικοποιήσεις  εταιριών αλλά και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Για τα ακίνητα η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης μέσω της οποίας προσδοκούνται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται, επίσης,  η δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.
*    Εμπόριο – Τουρισμός - Ενέργεια. Οι μεταρρυθμίσεις στις τρεις αυτές αγορές  θεωρούνται πολύ σημαντικές για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό θα επιχειρήσει η κυβέρνηση είναι η χαλάρωση των κανονισμών  που διέπουν καθένα από αυτούς τους κλάδους. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα εστιάζουν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση των τιμών των προϊόντων. Κινήσεις οι οποίες αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω κρυφά κόστη ή τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των εταιριών και κυρίως των πολυεθνικών. Στον τομέα της ενέργειας η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.   
* Μειώσεις μισθών σε εισηγμένες ΔΕΚΟ.  Μέσα στον Ιανουάριο θα τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις για τις μειώσεις μισθών στις Δημόσιες Επιχειρήσεις,  ακόμη και για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (σ.σ.ο νόμος προβλέπει ετήσιο πλαφόν αποδοχών στις  48.000 ευρώ ετησίως, μείωση κατά 10% στις αποδοχές που ξεπερνούν το όριο των 1.800 ευρώ μηνιαίως και πλαφόν 10% επί του συνολικού μισθολογικού κόστος ανά εταιρεία  στην αξία των επιπλέον αμοιβών).
*  Ενιαίο μισθολόγιο. Αποτελεί μία δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, για περιορισμό των μισθολογικών δαπανών.    
*    Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα δεύτερο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το οποίο θα πιάνει επικουρικά ταμεία, βαρέα ανθυγιεινά κλπ. Επίσης, οι ξένοι θα ελέγξουν την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
*   Φορολογικό.  Σκληρά μέτρα και ποινές για τους φοροφυγάδες, με ειδικές διατάξεις για όσους δεν κόβουν αποδείξεις θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την πάταξης της φοροδιαφυγής. Επίσης, η αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα «φλέγον» θέμα για το κλιμάκιο του ΔΝΤ,   της Ε.Ε. και της ΕκΤ, αφού αποτελεί την βάση για την επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
*  Έλλειμμα - προϋπολογισμός. Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011 αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού βάσει των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί καλείται να πετύχει τον στόχο για έλλειμμα κάτω από τα 17 δισ. ευρώ το 2011. Εκείνο το οποίο ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η ύφεση, η οποία σε συνδυασμό με την ένταση των φορολογικών ελέγχων, θεωρείται πιθανό να «στεγνώσει» την αγορά και να παρατηρηθεί μια  διευρυνόμενη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Τον Φεβρουάριο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα λάβει συμπληρωματικά μέτρα για το 2011.
*    Υγεία. Η έναρξη του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ και η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κόστους τα οποία υπάρχουν στον προϋπολογισμό είναι ένας ακόμη «κρίσιμος δείκτης» για την τρίτη αξιολόγηση.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης