Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Σανίδα σωτηρίας» η περαίωση για τα δημόσια έσοδα – Με ανεβασμένο ηθικό στο πρώτο Ecofin του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου

  «Σανίδα σωτηρίας» η περαίωση για τα δημόσια έσοδα – Με ανεβασμένο ηθικό στο πρώτο Ecofin του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Τα έσοδα από την περαίωση «συρρίκνωσαν» στα 280 εκατ. την τρύπα των εσόδων στα κρατικά ταμεία τον Δεκέμβριο.
Σε σχέση όμως με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού η υστέρηση στις εισπράξεις φθάνειτο 2010  τα 2,6 δις. ευρώ.

Με βάση προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός αύξησης των εισπράξεων το 2010 έκλεισε εν τέλει στο 5,4%, κοντά στον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού, ο οποίος προέβλεπε αύξηση καθαρών εσόδων κατά 6%, λόγω και της σημαντικής συνδρομής της περαίωσης.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 10,6%, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους ο ρυθμός αύξησης να διαμορφωθεί στο 5,4%, σε σχέση με το 2009.
Το Δεκέμβριο τα έσοδα προ επιστροφών φόρου έφθασαν τα 6,5 δισ. ευρώ (αύξηση 12%),ενώ οι καθαρές εισπράξεις μετά τις επιστροφές φόρων 740 εκατ. ευρώ (αύξηση 24% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009), διαμορφώθηκαν στα 5,75 δισ. ευρώ.
Το 2009, το σύνολο των τακτικών και μη τακτικών εσόδων έφθασε τα 56 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 51,1 δισ. ευρώ (αύξηση 5,4%).
Με βάση τον αρχικό στόχο πάντως που είχε τεθεί στο Μνημόνιο η υστέρηση των εσόδων («μαύρη τρύπα») διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ.
Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο τα έσοδα αυξήθηκαν με μέσο μηνιαίο ρυθμό 4,7%, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες τους έτους ο μέσος ρυθμός αύξησης δεν ξεπέρασε το 4,05%.
Με τα δεδομένα αυτά πάντως, εφόσον δεν προκύψουν εκπλήξεις από τα τελικά στοιχεία για τις δαπάνες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Ecofin του Ιανουαρίου πως «η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται" για να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου των 15 δις. ευρώ  αλλά και να ηρεμήσει τις αγορές δεδομένου ότι τα spreadστα δεκαετή κρατικά ομόλογα άγγιξαν με το "καλημέρα" της νέας χρονιάς και τις 980 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών των Οικονομικών θα συζητηθεί και το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου.
Στόχος είναι η επιμήκυνση να ισχύσει από την δόση του Μάρτιου των 15 δισ. ευρώ.
Απόφαση η οποία θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να εξοφλήσει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ έως το 2024, δηλαδή εννέα  χρόνια μετά  τον αρχικό ορίζοντα εξόφλησης ( 2015).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης