Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μπορεί η Ελβετία να καταστρέψει το ευρώ;

tags :
Μπορεί η Ελβετία να καταστρέψει το ευρώ;
Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δεν θα δανείζει πια τις ιρλανδικές τράπεζες, μετά την επιβεβαίωση της φήμης ότι σταματά να δέχεται κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για το δανεισμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Πρόκειται σαφώς για μια κίνηση που ρίχνει… νέο λάδι στην αδυσώπητη φωτιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και εγείρει νέα ερωτηματικά για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, την ώρα που σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες σπεύδουν να εξασφαλίσουν το δανεισμό τους εν όψει των αναγκών του 2011.
Η εν λόγω απόφαση δεν έχει απλά συμβολική αξία. Επί της ουσίας σημαίνει ότι οι ιρλανδικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα, μέσω της SNB, σπεύδουν να σχολιάσουν οι αναλυτές.
Όπως εκτιμούν οι ίδιοι, το σενάριο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να πράξει αναλόγως σε ότι αφορά τα πορτογαλικά, ακόμη και τα ισπανικά ομόλογα, δεν είναι καθόλου μακρινό.
Εάν οι Ελβετοί τραπεζίτες αποφασίσουν να μην δανείζουν τις ισπανικές τράπεζες, τότε αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι UBS και Credit Suisse δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες του ισπανικού δημοσίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στα ύψη τα ισπανικά spreads, θα σκορπούσε το φόβο σε άλλους πιθανούς αγοραστές και θα προκαλούσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές.
Όλα αυτά δεν συνιστούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού κατά τους τελευταίους 12 μήνες η SNB γύρισε την πλάτη σε ομόλογα της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας, εν μέσω ανησυχιών για τη ρευστότητα των τραπεζών.
Εδώ υπάρχει μια ειρωνεία, εκτιμούν οι αναλυτές. Τα προβλήματα χρέους αρκετών ευρωπαϊκών χωρών έχουν, εν μέρει προκληθεί, από την έλλειψη ελέγχου στο νόμισμά τους. Ο ρόλος της διαχείρισης χρήματος έχει περιέλθει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών αυτών.
Η Ελβετία έχει κατορθώσει να επιτύχει τον έλεγχο του χρήματός της, διασφαλίζοντας το ελβετικό φράγκο, την ώρα που αρκετά κράτη της ΕΕ απαρνήθηκαν το εθνικό νόμισμά τους για το ευρώ.
Ίσως τώρα η Ελβετία είναι σε θέση να απειλήσει τη σταθερότητα του ευρώ και το οδηγήσει στην κατάρρευση, αν αρνείται να αγοράζει χρέος των χωρών της Ευρωζώνης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης