Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνολικά 14 χιλ μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων δυσκολεύονταν να βρουν την ... πόρτα της Εφορίας

Συνολικά 14 χιλ μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων  δυσκολεύονταν να βρουν την ...  πόρτα της Εφορίας
Απίστευτο και όμως Ελληνικό. Μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δυσκολεύονταν να βρουν την ...  πόρτα της Εφορίαςγια να υποβάλλουν το  Ε9, έβγαλαν οι έλεγχοι του Υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για 14.000 φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας  τους οποίους εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου να μην έχουν υποβάλλει δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από το 2007.

Όμως, η αξία των ακινήτων των μεγαλοϊδιοκτητών έφθανε τα 14 δις. ευρώ!
Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που είχε ο Δημήτρης Κουσελάς με τους προϊσταμένους των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών έδωσε εντολές για εκτεταμένους ελέγχους οι οποίοι θα εστιάζουν στον φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ αλλά και στις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Αναλυτικότερα, οι 4 άξονες στους οποίους θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα οι εφοριακοί στο πρώτο τρίμηνο αφορούν:
1. Τον εξονυχιστικό έλεγχο εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων με βιβλία Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που δεν απέδωσαν το ΦΠΑ κατά τον περασμένο Νοέμβριο. Στα πλαίσια των προσωρινών ελέγχων, θα τους δοθεί περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν τη σχετική περιοδική δήλωση, με τις προσαυξήσεις που αναλογούν.
2. Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου θα είναι έτοιμες λίστες προσωρινών ελέγχων με βάσει τους "δείκτες συμμόρφωσης" για επιτηδευματίες που έχουν υποβάλλει ανακριβή φορολογικά στοιχεία.
3. Εντατικοποίηση των τακτικών ελέγχων σε δείγμα επιτηδευματιών με "κριτήρια κινδύνου" βάσει του συστήματος Elenxis. Μεταξύ αυτών και οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρους άνω των 20 εκατ. ευρώ.
4. Την ολοκλήρωση της περαίωσης μέχρι τα τέλη του μήνα με την αποστολή των σημειωμάτων στους φορολογούμενους που υπέβαλλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα βεβαιωμένα ποσά ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ και έως τώρα έχει εισπραχθεί άνω του 1 δις. ευρώ. Στα πλαίσια αυτά ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι για όσους δεν εντάχθηκαν στην περαίωση, καθώς και όσους είχαν εξαιρεθεί.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης