Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τραπεζικοί φόροι και πρόστιμα χωρών θα ενισχύσουν κεφαλαιακά το μηχανισμό στήριξης

Τραπεζικοί φόροι και πρόστιμα χωρών θα ενισχύσουν κεφαλαιακά το μηχανισμό στήριξης
(upd) Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν λύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Τα πρόστιμα τα οποία επιθυμούσε η Άνγκελα Μέρκελ να πληρώνουν όσες χώρες δεν ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής και δε συμμορφώνονται με τις οικονομικές υποχρεώσεις της ευρωζώνης, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού, σύμφωνα με έκθεση που διέρρευσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν συντάσσεται με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εμπορίου, Anton Boerner, από τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει το ταμείο, στην πράξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα 250 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 190 δισ. ευρώ αποτελούν κατατεθειμένες εγγυήσεις του Ταμείου προκειμένου να εξασφαλίσει την υψηλότερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να έχει cash buffer ύψους 4,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2012 και αυτό στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί και άλλη χώρα στο μηχανισμό στήριξης.
Ο μηχανισμός θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί και από τους φόρους των τραπεζικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης. Μέσω αυτού του τρόπου, η κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού εκτιμάται στα 50 δισ. ευρώ.
Tην ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέφρασε και ο Ζοζέ Μπαρόζο. Στην αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο, κινείται η γαλλική πλευρά, η οποία το θεωρεί επαρκώς θωρακισμένο κεφαλαιακά.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης