Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προειδοποιεί για πιθανή υποβάθμιση την Κύπρο και τις κυπριακές τράπεζες η Moody's

Προειδοποιεί για πιθανή υποβάθμιση την Κύπρο και τις κυπριακές τράπεζες η Moody's
(upd2) Νέα προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση από τη Moody’s, αυτή τη φορά για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) σε ξένο και τοπικό νόμισμα της κυπριακής οικονομίας σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου. Η αξιολόγηση σήμερα είναι στο Aa3, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση τα ομόλογα και οι τραπεζικές καταθέσεις θα παραμείνουν ανεπηρέαστες από την επικείμενη αναπροσαρμογή της αξιολόγησης.
Η απόφαση της Moody’s θα κριθεί από τρεις παραμέτρους: 1) την πορεία της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας μετά από τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί, 2) την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και 3) την έκθεση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το report η υποβάθμιση μπορεί να είναι περισσότερο της μίας βαθμίδας, αλλά δεν είναι πιθανό η αξιολόγηση της χώρας να υποχωρήσει κάτω από το «Α».
«Οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο προκάλεσε την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να αναστραφεί», αναφέρει η Moody’ s. Ενώ είναι αλήθεια ότι το επίπεδο του χρέους της Κύπρου είναι σήμερα πολύ χαμηλότερο από εκείνη πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης, η δυναμική του, δηλαδή το ότι έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα, και οι προοπτική να θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια, προκαλεί ανησυχίες. Ο οίκος επίσης εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποβάλει προϋπολογισμό που φαίνεται να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις σχετικά με το υπερβολικό έλλειμμα.
Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης καθησυχάζει Γερμανία και Γαλλία. Σύμφωνα με τη Moody's, οι δύο χώρες δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους τους και δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβολή στις αξιολογήσεις τους.

Προειδοποιεί για υποβάθμιση και τις κυπριακές τράπεζες

Υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση ανακοίνωσε ο οίκος ότι θέτει και την αξιολόγηση των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας της Τρ. Κύπρου, της Marfin Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, στον απόηχο της απόφασής του να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας.  
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ρωσικές θυγατρικές της Marfin Popular Bank και της Τράπεζας Κύπρου, Rosprombank και Bank Uniastrum, αντίστοιχα δεν επηρεάζονται.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος, η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα αναφορικά με την ικανότητά της να παρέχει στήριξη στο τραπεζικό της σύστημα και πιο συγκεκριμένα στην αξιολόγηση των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης