Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ALPHA BANK: Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

tags :
ALPHA BANK: Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

ALPHA BANK:Την πεποίθησή της ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους επαναλαμβάνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Δ/νση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank  κρούοντας καμπανάκι κινδύνου σχετικά με την προσπάθεια προσαρμογής  της χώρας από ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια αλλά και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.  


"Η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και κατά συνέπεια σενάρια εξόδου της χώρας από το Ευρώ.

Επιπλέον, για μια ακόμη φορά (όπως συνέβη και στο παρελθόν), αποφάσεις της δικαιοσύνης εν δυνάμει δρουν ανατρεπτικά για την πολιτική της Κυβέρνησης για μείωση των δαπανών προσωπικού του ελληνικού δημοσίου."


 

Η Alpha Bank προειδοποιεί πως "η καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013 και η ταυτόχρονη επιτάχυνση των τάσεων σταθεροποίησης της οικονομίας από τα μέσα του 2013 αποτελούν κεφάλαια τεράστιας αξίας για τη χώρα που εξασφαλίστηκαν με μεγάλο κόστος για τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους.

Ως εκ τούτου, θα ήταν αδιανόητο να κατασπαταληθούν για μια ακόμη φορά στο βωμό της εξασφάλισης πολιτικών, ή άλλων πλεονεκτημάτων".


 

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης του κ. Μασουράκη "είναι περιττό να λεχθεί ότι τα αναρίθμητα σενάρια για μια νέα «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους δεν έχουν ουσιαστική βάση, αφού, μετά το 2014, το ισχύον ελληνικό χρέος είναι ήδη δραστικά μειωμένο και αναδιαρθρωμένο και η μέση διάρκεια λήξης του υπερβαίνει τα 18 έτη με ουσιαστικά σταθερά και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια".  

Τέλος η Alpha επισημαίνει και προτρέπει: "Αντί των ανωτέρω ανώφελων μηρυκασμών περί της απολύτως ανέφικτης νέας «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού δημοσίου χρέους θα ήταν προτιμότερο να ληφθεί υπόψη το γεγονός...

ΟΤΙ η διεθνής επενδυτική κοινότητα είναι πρόθυμη να δανείσει την χώρα με σημαντικά κεφάλαια, τώρα μάλιστα που αναζητούνται εσπευσμένα επενδυτικές ευκαιρίες για κεφάλαια που φεύγουν από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κεφαλαίων αυτών, καθώς διαθέτει σταθερό νόμισμα, έχει δίδυμα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, έχει βελτιώσει σημαντικά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της..

ΚΑΙ έχει αναμφισβήτητες αναπτυξιακές προοπτικές λόγω της σωρευτικής μείωσης των επενδύσεων σε πραγματικούς όρους κατά 63% από το 2008 μέχρι σήμερα.

Συγκρινόμενη, δηλαδή, με τις αναδυόμενες οικονομίες που οι επενδυτές εγκαταλείπουν, η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά καλή θέση για προσέλκυση επιχειρηματικών και άλλων κεφαλαίων από το εξωτερικό πράγμα που ήδη γίνεται από το 2013.

Ας βοηθήσουμε, επιτέλους, τους επενδυτές, έλληνες και ξένους, να φέρουν τα λεφτά τους στην χώρα μας. Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με την οπισθοδρόμηση και την έλλειψη σαφούς μηνύματος που εκπέμπει η χώρα μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα".

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης