Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.

tags :
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.
Τα καλά νέα συνεχίστηκαν για τις Eλληνικές μετοχές και την εβδομάδα που πέρασε, αφού το έμπρακτο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οδήγησε σε υπερκάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Alpha Βank και της Τράπεζας Πειραιώς, πριν καν εγκριθούν και τυπικά οι αυξήσεις κεφαλαίου από τις γενικές συνελεύσεις, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ταχύτητα των διαδικασιών ήταν πρωτοφανής για το μέγεθος των αυξήσεων και αποτελεί ένα καλό οδηγό για τις αυξήσεις κεφαλαίου που έπονται και αφορούν κυρίως την Eurobank και δευτερευόντως την Εθνική Τράπεζα.

Ανεξάρτητα από το πώς η Αγορά κινήθηκε βραχυπρόθεσμα, η συγκέντρωση των τριών δισ ευρώ σε δύο μόλις ημέρες, σε σύγκριση με τους δύο μήνες που διήρκησε η περυσινή ανακεφαλαιοποίηση και τα 2,1 δισ ευρώ που τελικά συγκέντρωσε –εκ των οποίων σημαντικό μέρος προήλθε από ιδιωτικές τοποθετήσεις ξένων μητρικών Τραπεζών- είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και δείχνει πλέον την δυναμική "διαφυγής" της Ελληνικής Αγοράς.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει γυρίσει στην ψυχολογία, σταδιακά αρχίζει να γυρίζει και στα νούμερα καθώς το ενδιαφέρον φαίνεται έμπρακτα σε νέες εκδόσεις που έχουν ως βάση το Ελληνικό ρίσκο. Αυτό που μένει πλέον είναι οι Επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, εμφανίζοντας ανάλογα μεγέθη που μπορούν να υποστηρίξουν τις απαιτητικές πλέον -σε πλειοψηφικό βαθμό- αποτιμήσεις της Αγοράς.

Στο τέλος του 2013 καταγράφεται στους ισολογισμούς μια μικρή αλλά σταθερή βελτίωση, καθώς εδραιώνεται η τάση προσέγγισης του "νεκρού σημείου" σε μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιρειών, αυξάνοντας το πλήθος των εν δυνάμει υποψήφιων εταιρειών προς παρακολούθηση και μειώνοντας παράλληλα το βαθμό επισφαλειών της Αγοράς.

Τεχνικά η εβδομάδα κύλισε σε σχετικά σφιχτό εύρος διακύμανσης με αρκετά σκαμπανεβάσματα στον τζίρο λόγω και της αργίας που μεσολάβησε την περασμένη Τρίτη. Αν και ακόμα η βραχυπρόθεσμη τάση δεν απειλείται τα επίπεδα όπου κινούνται οι κινητοί μέσοι των 15 και 30 ημερών έχουν προσεγγισθεί και συμπίπτουν με τις βραχυπρόθεσμες ζώνες στήριξης που βρίσκονται στις 1280 -1310 μονάδες ενώ ο MACD έδωσε ήδη σήμα πώλησης μετά την καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης που έρχεται από τον φετινό Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής η διόρθωση της Αγοράς από τα υψηλά της 19ης Μαρτίου κρίνεται φυσιολογική και εντός των αναλογιών που δεν ανατρέπουν την τεχνική εικόνα. Πιθανόν η συσσώρευση να έχει συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα καθώς η Αγορά προσπαθεί να χωνέψει επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε υψηλά 34 μηνών ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι δεν έχουν ακόμα την συνέπεια που θα επέτρεπε την απορρόφηση των κερδισμένων είτε από την αρχή του έτους είτε από το ξεκίνημα του ανοδικού κύκλου.

Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως θα επηρεαστεί και από τις παραδοσιακές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που ακολουθούν την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων επιτείνοντας ενδεχομένως το κλίμα αναμονής.

Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται την Δευτέρα 31 Μαρτίου με κυριότερες εκκρεμότητες τις ανακοινώσεις από ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, FF Group και MIG ενώ την ερχόμενη (1η Απριλίου) σύμφωνα με τον κανονισμό του Χρηματιστηρίου θα τεθούν σε επιτήρηση ή θα προαχθούν σε κανονική διαπραγμάτευση όσες εταιρείες βελτίωσαν τα νούμερα τους, ή επιδείνωσαν κάποιες κατηγορίες "ευαίσθητων" αριθμών.

Το ενδιαφέρον αναμένεται κυρίως σε Ιχθυοκαλλιέργειες, Κατασκευές και Συμμετοχές.

Κατά τα άλλα στις 4 Απριλίου αναμένεται η "ετυμηγορία" της Moody's για την Ελληνική οικονομία και δεδομένου ότι μια η έκπληξη ήρθε για την οικονομία και τις Τράπεζες της Κύπρου ενδεχομένως να υπάρξουν ποιοτικές διαφοροποιήσεις από την ανακοίνωση του S&P, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης