Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ρευστότητα επιστρέφει (Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)

tags :
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ρευστότητα επιστρέφει (Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)
Οι συνεχόμενες τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, οι παράλληλες κρατικές και εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις λειτούργησαν ανασταλτικά για την άνοδο της Αγοράς αφού τα αντληθέντα κεφάλαια προήλθαν μερικώς και από εκροές από την υποκείμενη αγορά. Λιγότερο το δέλεαρ κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών από την αρχή του έτους και περισσότερο η ανακύκλωση χρήματος προς μετοχικές εκδόσεις οδήγησαν την αγορά 10% χαμηλότερα από τα φετινά υψηλά ενώ την ίδια στιγμή οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα 150 εκ. ευρώ δείγμα της αύξησης της συμμετοχής αλλοδαπών κυρίως χαρτοφυλακίων που επανατοποθετούνται στην Λεωφόρο Αθηνών.

Η ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου είναι φυσιολογική. Η άντληση κεφαλαίων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προσεγγίζει τα 8 δις ευρώ ενώ αν συνυπολογιστούν οι ομολογιακές εκδόσεις και η αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων το νούμερο πιθανόν να ανέβει στα 18 δις ευρώ χωρίς την συνδρομή ειδικών χρηματοδοτικών σχημάτων (ΤΧΣ). Στην Ελληνική οικονομία όπου το ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στα 180 δις ευρώ όλη αυτή η ρευστότητα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Μπορεί μεγάλο μέρος της ρευστότητας να μην κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία (εξαγορά προνομιούχων, αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, εξόφληση άλλων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων κλπ) όμως κάτι θα μείνει για να πέσει στην αγορά. Και αν στην παρούσα φάση οι αυξήσεις διεκπεραιώνουν παλιές υποχρεώσεις οι επόμενες θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Αυτό που κρατάει κανείς από όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι 1) το κλίμα και επί του πρακτέου πλέον έχει αλλάξει για την Ελλάδα αφού το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας έχει αλλοδαπή προέλευση 2) το κόστος χρήματος αποκλιμακώνεται ραγδαία περνώντας και στις επιχειρήσεις βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας 3) το πολιτικό ρίσκο υπερεκτιμάται στην χώρα μας ενδεχομένως και από τον θόρυβο επισκιάζοντας θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις.


Από την άλλη πλευρά οι τεχνικές προδιαγραφές της ανόδου του Γενικού δείκτη έχουν επιδεινωθεί καθώς η γρήγορη διόρθωση από τα υψηλά θα απαιτήσουν κάποιο σχηματισμό αντιστροφής τάσης. Αν και είναι ακόμα νωρίς το φρενάρισμα στις 1.180 μονάδες μπορεί να αποτελέσει το κάτω όριο μιας πλάγιας κίνησης που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα αφού το μπαράζ των αυξήσεων ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για μια δυνατή ανοδική έξαρση. Από την άλλη πλευρά η αγορά έχει αντανακλαστικά αφού σε υπερπουλημένες ζώνες και μετά από μεγάλα πτωτικά σερί βγάζει αντιδράσεις με διψήφιες αποδόσεις στα επιμέρους χαρτιά του δείκτη.

Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι και ο
MACDδιατηρούν τα σήματα πωλήσεων ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα υποτιμημένη εικόνα τους ενισχύοντας το σενάριο μας για συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 1.180 και 1.240 μονάδων. Η ανάλωση χρόνου χωρίς την καταγραφή νέο χαμηλού θα αυξήσει τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της πτωτικής κίνησης αφού αναλογικά έχουν ήδη επιτευχθεί κάποιοι σημαντικοί στόχοι διόρθωσης.


Η δημόσια εγγραφή της Eurobankολοκληρώνεται την Τρίτη 29 Μαΐου ενώ την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Παράλληλα τρέχουν τα βιβλία προσφορών για τις ομολογιακές εκδόσεις της Intralot και της ΔΕΗ ενώ είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη Παρασκευή να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης ομολόγου και από την Motor oil.

Σε άλλες εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας επισημαίνονται οι Γενικές συνελεύσεις της ΕΥΔΑΠ (30/4) και Lamda Development (29/4) στην οποία θα αποφασιστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 150 εκ. ευρώ. Η εβδομάδα κλείνει με τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση του
FTSE-25 με πολύ πιθανή την είσοδο στον δείκτη των AegeanΑir, Viohalkoκαι Eurobank.




Το εβδομαδιαίο δελτίο επιστρέφει στις 9 Μαΐου.



Μανος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Λεωφ. Αλεξάνδρας 29

Τ.Κ. 114 73, Αθήνα

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης