Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Νέες «τρικυμίες» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών...

tags :
Νέες «τρικυμίες» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών...
Την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, πράγμα που θα επιτρέψει στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες να αποφύγει τη χρεοκοπία, εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης και εκπρόσωπος του Linnaeus Fund, Anita Hamilton, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ξένο διαδικτυακό τόπο undercurrentnews.

Η κα. Hamilton, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί σε περιορισμένη κλίμακα, ενώ ανέφερε πως η Δίας χαίρει προστασίας έναντι των πιστωτών της μέχρι το επόμενο δικαστήριο (σε λίγους μήνες), προσθέτοντας πως το δικαστήριο δεν έδωσε καμιά αιτιολόγηση γιατί απέρριψε προηγούμενο αίτημα της εταιρείας για ένταξη στις διαδικασίες του άρθρου 99.

Την ίδια ώρα, πάντως, εμφύλιος έχει ξεσπάσει στον κλάδο με αφορμή το νέο πρόγραμμα διάσωσης των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών. Τέσσερα χρόνια μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και την επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της (σ.σ. η απόφαση είχε γίνει δεκτή από το Εφετείο στις 10/4/2010), η ΕΛΙΧΘ επανήλθε εκ νέου υποβάλλοντας νέο σχέδιο για την εξυγίανσή της με το οποίο συμφωνούν και οι τράπεζες.

Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλεργειών. Με επιστολή που απέστειλε την 1η Απριλίου προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήτοι προς τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς αλλά και προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και στήριξη επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99. Και όχι μόνο αυτό. Στην επιστολή του το επίσημο όργανο του κλάδου κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά των τραπεζών και ζητά την αναθεώρηση της απόφασής η τους σχετικά με την ΕΛΙΧΘ. Σε άλλο σημείο της επιστολής, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό του Συνδέσμου, Δημήτρη Βαλαχή και τον γενικό γραμματέα Αντώνη Χαχλάκη, σημειώνεται: "με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση και τη διαγραφή χρεών μόνο από προμηθευτές του κλάδου, πιστεύουμε ότι δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες ισότιμης μεταχείρισης, όσον αφορά τόσο τους όρους και τις διευκολύνσεις που παρέχονται, όσο και τη χρονική στιγμή που γίνεται η ρύθμιση, εν μέσω συζητήσεων για την εξυγίανση αρκετών εταιρειών του κλάδου".

Σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία της ΕΛΙΧΘ με τους πιστωτές της προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» 65% των υποχρεώσεών της προς τους ανέγγυους/ ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτές). Δηλαδή το «κούρεμα» θα γίνει επί των 19 εκατ. ευρώ που οφείλει σήμερα η εταιρεία στους ιδιώτες επενδυτές. Το νέο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει επίσης ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τις τράπεζες θα περιλαμβάνει έως και το τέλος του 2015 την αποπληρωμή μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου. Εκτός όλων των άλλων το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΛΙΧΘ, το οποίο έχει προκαλέσει… τρικυμία στον κλάδο, προβλέπει και την εισφορά από τους βασικούς μετόχους στην ΕΛΙΧΘ του εργοστασίου ιχθυοτροφών ECOFEED, κίνηση μέσω της οποίας οι τελευταίοι θα καλύψουν τη δική τους συμμετοχή στο σχέδιο εξυγίανσης. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. η συγκεκριμένη εταιρεία αποτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ. 

Την ώρα πάντως που στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έχει ξεσπάσει εμφύλιος και οι τράπεζες δεν φαίνεται προς στιγμήν τουλάχιστον διατεθειμένες να ρίξουν «σωσίβιο», οι διεθνείς ανταγωνιστές των ελληνικών ψαριών συνεχίζουν να αναπτύσσονται κυρίως εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και όταν λέμε διεθνείς ανταγωνιστές δεν αναφερόμαστε μόνο στους Τούρκους. Το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία αποτελούν τον νέο «πονοκέφαλο» όχι μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και για τις ελληνικές εξαγωγές.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης