Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καύσιμα ανόδου εν αναμονή ειδήσεων (Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)

tags :
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καύσιμα ανόδου εν αναμονή ειδήσεων (Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)
Οι αυξήσεις των ελληνικών τραπεζών τελείωσαν σε χρόνο ρεκόρ για τα μεγέθη των αυξήσεων (8,3 δις ευρώ), οι μέχρι τώρα ομολογιακές εκδόσεις πέτυχαν την αναδιάρθρωση σημαντικού ύψους δανείων (2,5 δις ευρώ) εισηγμένων εταιριών με χαμηλότερο κόστος ωστόσο η έντονη άντληση ρευστότητας δεν άφησε αλώβητη την αγορά αφού οι 180 μονάδες που χάθηκαν από το υψηλό του φετινού Μαρτίου αποδίδονται κυρίως στον παράγοντα των αυξήσεων.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική αγορά έχει περισσότερο βάθος, το παιχνίδι άνοιξε σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και κάποια γρήγορα κέρδη δεν θα απομακρυνθούν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αν οι δύο Κυριακές των εκλογών δεν φέρουν μεγάλες ανατροπές τότε η Ελληνική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξαναδεί υψηλότερες τιμές, με δύναμη πυρός από τον τραπεζικό κλάδο και καύσιμα από το εξωτερικό το οποίο κοιτάζει πλέον περισσότερο την οθόνη όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Απριλίου.


Τεχνικά η αγορά βρίσκεται σε συσσώρευση διανύοντας τρεις εβδομάδες χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει επίπεδο. Από την ανάλωση του χρόνου ο MACDέχει γυρίσει θετικός ενώ όλοι οι άλλοι τεχνικοί δείκτες τάσης διατηρούν τα σήματα πώλησης από τις αρχές Απριλίου. Επισημαίνεται δε  ότι κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης τέσταρε τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών καταγράφοντας χαμηλό κοντά στις 1187 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι η τεχνική ανάλυση δεν αναγνωρίζει άλλους ποιοτικούς παράγοντες πέραν του διαγράμματος θα ήταν μάλλον εσφαλμένη μια αυστηρή κριτική της βραχυχρόνιας εικόνας της αγοράς. Η μη διάσπαση των 1.180 μονάδων σε όλη την περίοδο των αυξήσεων δείχνει ότι τα δυνατά χέρια της αγοράς κρατάνε τον έλεγχο της μακροχρόνιας τάσης σε κομβικά σημεία επιχειρώντας μια οριζόντια κίνηση αποφόρτισης κυρίως της τραπεζικής προσφοράς.

Σε αυτή την πλάγια κίνηση οι πωλητές έχασαν την μεγάλη ευκαιρία να προκαλέσουν συνθήκες ξεπουλήματος παρά την αύξηση της προσφοράς, τις γεωπολιτικές αναταραχές ή τις δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν σαφώς μεγαλύτερη αρνητική απήχηση στους εμπλεκόμενους. Υπό αυτό το πρίσμα η αγορά είναι επαρκώς διορθωμένη από τα υψηλά της, νέα ρευστότητα έχει διαχυθεί σε ευρύτερο φάσμα τίτλων και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που βρίσκονταν στον προθάλαμο για αρκετό χρονικό διάστημα αρχίζουν να γνωστοποιούνται. Άρα η επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη θα είναι ανοδική, θα βοηθηθεί και από τις εισροές από την αύξηση της βαρύτητας της αγοράς έως το τέλος Μάιου και θα συνοδευτεί και από συνολική αλλαγή στάσης από το εξωτερικό η οποία θα διατυπωθεί σε όλο το φάσμα των ελληνικών αξιογράφων.


Η Γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, αύριο Σάββατο, αναμένεται δώσει την έγκριση για την αύξηση του κεφαλαίου. Τρίτη και 13 το Δημόσιο θα αναζητήσει περίπου 1 δις ευρώ από τρίμηνα έντοκα επιδιώκοντας να επαναλάβει την μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης έκδοσης η οποία έκλεισε με κουπόνι 2,45%. Την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI με την εστίαση να γίνεται στην αύξηση των σταθμίσεων των τραπεζών, την προσθήκη της Eurobank και την πιθανή διαγραφή των Ελληνικών Πετρελαίων. Την Πέμπτη 15 Μαΐου αναμένονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Coca Cola ενώ τέλος την Παρασκευή 16 λήγουν τα μηνιαία συμβόλαια παραγώγων για μετοχές και δείκτες.


Μανος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Λεωφ. Αλεξάνδρας 29

Τ.Κ. 114 73, Αθήνα



Τηλ: 210 64.78.755 /754

Fax: 210 64.48.791

Email: mchatzidakis@beta.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης