Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.Α.: Πολλά και ενδιαφέροντα - σχόλια - εκτιμήσεις - παρατηρήσεις και επισημάνσεις...

tags :
Χ.Α.: Πολλά και ενδιαφέροντα - σχόλια - εκτιμήσεις - παρατηρήσεις και επισημάνσεις...
ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα - όχι τόσο για τους βασικούς δείκτες του, αλλά όσο για την ψυχολογία του Χ.Α. - αν η μετοχή της δεν περνούσε στην... επίθεση λίγο μετά τις 2μμ. Κι αυτό γιατί διαμορφώνει αυτή την εποχή το 2,72% μόλις του γ.δ. και το 4,54% του FTSE25.

Έχει προκαλέσει τεράστιες ζημίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, έχει εξαυλώσει περιουσίες και περιουσίες αλλά τουλάχιστον για χθες ήταν η μετοχή της ημέρας... Αφού δίνοντας με την κίνησή της κουράγιο στις υπόλοιπες, βοήθησε στο να ελαττωθεί το γενικό κακό στο ταμπλό...

Για την ιστορία της υπόθεσης κινήθηκε κόντρα στην αρνητικότατη τάση ολοκληρώνοντας με άνοδο 3,54% στα 2,6300 ευρώ, στην κφση των 6,3 δισ. ευρώ. Άλλαξαν χέρια 3,4 εκατ. τμχ με μέσο όρο 2,5710 ευρώ. Είχαν προηγηθεί (4) σερί μείον που την είχαν φέρει από τα 2,8600 στα 2,5400 (και ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή στα 2,4500) ευρώ.

ΟΤΕ: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για την μετοχή του στα 13,00 από 10,60 ευρώ προηγουμένως θέτει η Pantelakis Securities που διατηρεί σύσταση "overweight" 

ΟΤΕ(Ι): Η αύξηση της τιμής-στόχου σχετίζεται με την μείωση του Ελληνικού risk premium, ενώ η σύσταση παραμένει "overweight" λόγω της ελκυστικής αποτίμησης. Μακάρι να δικαιωθούν οι αναλυτές της... Τίτλος - κλειδί για το Χ.Α...

TA ''ΠΑΛΑΒΑ'' στο ταμπλό: Με 141 τεμάχια αξίας (2) δύο ευρώ η μετοχή της Spider εμφάνισε διακύμανση 37,50%(!). Με 23 ευρώ ο ΧΚΡΑΝ 20,70%, με 27 ευρώ η ΠΗΓΑΣΟΣ 20% κοκ...

ΟΛΟ ''δουλίτσες'' ανακοινώνει τώρα τελευταία η Space, να έκανε και καμμία συναλλαγή στο ταμπλό τι καλύτερα που θα ήταν... Άσχημη εντύπωση το -11,92% για την ΜΕΡΚΟ που δημοσίευσε καλό τρίμηνο...

ΕΧΕΙ σταθεροποιηθεί στα 2,00 με 2,10 ευρώ η MIGRE, για την οποία η αγορά περιμένει επιχειρηματική είδηση που θα φθάνει και μέχρι στο μετοχολόγιό της...

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Στα 3,05 ευρώ μειώνει την τιμή στόχο της μετοχής από τα 3,30 ευρώ, η Deutsche Bank, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η τιμή της αμκ ήταν χαμηλότερη από αυτή που ανέμενε. 

Η σύσταση για την Εθνική παραμένει σε "διακράτηση" .Σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank, στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Εθνική εντάσσεται η πιθανή επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος των δραστηριοτήτων στην Τουρκία...

ETΕ: Καθώς και η πιθανή επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας. 

Από την άλλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία μπορεί να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών, επηρεάζοντας θετικά το κόστος λειτουργίας και δανεισμού της τράπεζας. 

Αναφορικά  με την κερδοφορία της Εθνικής το 2014, η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 376 εκατ. ευρώ, για να αυξηθεί στα 388 εκατ. ευρώ το 2015 και στα 726 εκατ. ευρώ το 2016. Υπενθυμίζουμε ότι προ 2μήνου οι αναλυτές της Deutsche bank έδιναν τιμή στόχο τα 4,500 ευρώ.

ΑΛΦΑ: Τώρα που την... ''κλαίνε'' την μετοχή, δίνεται η ευκαιρία... Πρόσφατα η JP Morgan αύξησε την τιμή-στόχο για την μετοχή της στα 0,95 ευρώ, από 0,84 πριν.

ΕΥΡΩΒ: Τον πάτο μίας μετοχής ή και το ανώτατό της δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει με ακρίβεια, αλλά ούτε καν κατά προσέγγιση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η δική της όμως είναι πλέον μία από αυτές, αφού το downside στη τιμή της είναι και θεωρείται πολύ μικρής εμβέλειας συγκριτικά με τις προοπτικές ανόδου της.

ΦΡΙΓΟ: Την σύσταση «Διακράτηση» για τη μετοχή της διατήρησε αμετάβλητη, η χρηματιστηριακή IBG, υποβαθμίζοντας ωστόσο, την τιμή στόχο.

Οι αναλυτές της εκτιμούν πως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Frigoglass θα καρποφορήσει και θα επιστρέψει στην εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Frigoglass στο Χρηματιστήριο Αθηνών «έκλεισε» χθες στα 3,38 ευρώ, καταγράφοντας νέα πτώση -7,65%.

FRIGO: Την καλύπτουν αρκετοί αναλυτές  που σπάνια έχουν πέσει μέσα στις εκτιμήσεις τους. ''Καλύπτω'' σημαίνει παρακολουθώ και ενημερώνω έγκαιρα και όχι πάντα κατόπιν εορτής... Γιατί τότε είναι αργά, πολύ αργά...

ΧΑΡΑΚΕΣ: Κακή η τεχνική εικόνα για Πειραιώς και ΑΛΦΑ καθώς και οι δύο τίτλοι έκλεισαν χαμηλότερα από την τιμή των πρόσφατων ΑΜΚ. Αν συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,6400 ευρώ και 0,5500 ευρώ, αντίστοιχα.


ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Την Ουδέτερη σύσταση για την μετοχή της διατηρεί η UBS, με την τιμή στόχο να ορίζεται στα 9,00 ευρώ. Μάλιστα, η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως η έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 300 εκ. ευρώ συνιστά θετική ένδειξη για την ελληνική εταιρεία.

Μάλιστα, επισημαίνει πως μία ενδεχόμενη άντληση 300 εκ. ευρώ, μέσου 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,5% θα συμβάλλει στη μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης και την εξοικονόμηση 8 εκ. ευρώ/έτος.

Να σημειωθεί πως το χρέος της ελληνικής εταιρείας ανέρχεται στα 1,05 δισ. ευρώ, αποπληρώνοντας ομόλογα με επιτόκιο 8%.  (Σ.Σ.: Άλλη μία περίπτωση όπου οι τόσοι αναλυτές που την παρακολουθούν και την καλύπτουν έχουν πέσει έξω παταγωδώς. Πολύ πρόσφατες οι αναφορές μας)...

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Επανήλθαν οι φημολογίες που ''ομιλούν'' για νέες συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ, που θα "φέρουν πιο κοντά" τους δύο ομίλους. Με 500.000 κομμάτια να έχουν  αγορασθεί με θετικό πρόσημο (έως το +2%) και με μόλις 28.000 τμχ στο πλην κι όμως την έκλεισαν πτωτικά - έστω οριακά - στο -0,51% και στα 1,9600 ευρώ.


ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Η επικείμενη απόσυρση της μετοχής από τον FTSE25 κατέστησε ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές που αποφεύγουν μαζικές τοποθετήσεις και περιορίζονται σε σταδιακές λογικές αγορές. Με σκορ 2-11 και από τα 1,9600 ευρώ τριανταέξι σεντς χαμηλότερα.!!!... ''Keep falling'' σιγοψιθυρίζουν οι φίλοι της!

TEXΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Μετοχές - βαρόμετρα αυτές των ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ, οπότε έχει μεγάλη σημασία και τι βλέπει η Τ.Α. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν και την οποία έχουν σαν ''ευαγγέλιο'' οι βραχυχρόνια κινούμενοι στο ταμπλό η τεχνική εικόνα για αμφότερες δείχνει - αν μη τι άλλο - ανησυχητική.

ΚΑΙ οι δύο τίτλοι έκλεισαν χαμηλότερα από την τιμή των πρόσφατων ΑΜΚ (1,7000 και 0,6500 ευρώ αντίστοιχα) και αν συνεχίσουν να κινούνται "πλαγιοκαθοδικά'' τότε  οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,6400 ευρώ και 0,5500 ευρώ, αντίστοιχα.

Συνεχίστηκε η πτώση για την Alpha Bank, που απομακρύνεται και από την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της στο 0,6500 ευρώ. Μετά το -6,61% της Παρασκευής σήμερα προστέθηκε άλλο ένα -2,15% στο 0,6360 ευρώ. Το κλείσιμό της στο χαμηλό της ημέρας ενώ αρχικά είχε βρεθεί ακόμη και στο +1,38% στο 0,6590 ευρώ.

ΦΡΙΓΟ: ''Σκληρά ναρκωτικά'' θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί σε ελεύθερη μετάφραση για την μετοχή της. Αυτοί που την κινούν, δεν ενδιαφέρονται για θεμελιώδη και λοιπές... αστειότητες. Θα την ''γυρίσουν'' ξαφνικά και απότομα...

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Είναι φανερό ότι κάποιος θέλει να αποχωρήσει από την μετοχή. Χθες έδιναν κάτω από τα 7,1000 ευρώ χωρίς να το σκέπτονται και το κλείσιμο στα 7,3000 ευρώ ( -2,67% ) επετεύχθη προς το κλείσιμο με λίγα κομμάτια. Χαμηλό ημέρας 6,8400 ευρώ και -8,80% ενώ ο μέσος όρος βρέθηκε στα 7,0200 ευρώ.

O τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,55% στις 165,14 μονάδες και με συναλλαγές αξίας 91,8 εκατ. ευρώ, ήτοι το 54% του ημερήσιου τζίρου της αγοράς του Χ.Α. Κινήθηκε στο εύρος του -1,48% (163,60 μονάδες) και +1,32% ( 168,24 μον.). Πραγματοποίησε όγκους 153,2 εκατ. τμχ από τα 170,8 εκατ. τμχ του συνόλου (ποσοστό σχεδόν 90%).

Στη πρώτη θέση του τζίρου και πάλι η Eurobank (36,3 εκατ. ευρώ για τα 103 εκατ. τεμάχια που άλλαξαν χέρια) η μετοχή της οποίας κινήθηκε στο εύρος 0,3580 (+1,99%) και 0,3480 (-0,85%) για να ολοκληρώσει στο -0,28% και στο 0,3500 ευρώ.

Η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ πιέσθηκε μέχρι και το -5,4% αλλά στο τέλος ο ΟΤΕ μείωσε τις απώλειές του στο -0,94%, ο ΟΠΑΠ στο -3,64% και η ΔΕΗ στο -3,76%. Εμφανής η αδυναμία των δύο τελευταίων, αλλά επιβεβαίωσαν τα σημεία ισχυρής στήριξής τους στα 10,40 και 10,34 ευρώ αντίστοιχα.

Ο FTSE25 έχασε και τις 380 μονάδες μετά το -1,98% και το κλείσιμό του στις 374,56 μον. Με πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι και στο -6% ακριβώς.

Μόνον η Εθνική με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπες 24 στο αρνητικό, με πλεον αποκαρδιωτικές τις Frigoglass (-7,65% και σε καθεστώς παρατεταμένης ελεύθερης πτώσης), Τιταν (-4,98%), ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Σωληνουργία Κορίνθου, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαιο (όλες μεταξύ του -4,3% και του -3,9%).

Aναφορικά τώρα με τον Mid Cap20 παρατηρούμε και σε αυτόν σημαντική πτώση (-2,36%) με κλείσιμο στις 1.144,63 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών του σε μόλις 1,78 εκατ. ευρώ (δηλ. το 1% περίπου) και με 18 τίτλους στο μείον...

Ενώ υπήρξαν και δύο μετοχές που παρέμειναν σταθερές (ΟΛΘ και Ιατρικό). Μεγαλύτερες απώλειες για την Ιντρακόμ (4,58%), Πλαστικά Θράκης (-4,13%) και Φουρλής (-3,86%).

Από το υπόλοιπο ταμπλό δεν υπήρξε μετοχή που να έκανε αισθητή την παρουσία της, με όλες τις διακριθείσες να έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές ελάχιστων τεμαχίων ή αξίας ελάχιστων ευρώ..

Η ΑΠΟΨΗ - Εκτίμηση: Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης και ξαναγίνεται τραπεζοκεντρική – με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων – εις βάρος των υπολοίπων μη τραπεζικών bluechips τονίζει o διευθύνων σύμβουλος της Beta Sec. κ. Βαγγέλης Χαρατσής.

Ο κ. Β. Χαρατσής δεν βλέπει κανένα συστημικό ή δημοσιονομικό ρίσκο από την πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς επισημαίνει ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα υπήρχε και ανάλογη πίεση στην αγορά ομολόγων. Κάτι που δεν υπάρχει.

Η αγορά ομολόγων δεν δέχεται καμιά πίεση, αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ η πτώση στο Χ.Α. έγκειται λόγω των ιδιαζόντων παραγόντων που λαμβάνουν χώρα, όπως οι αμκ των τραπεζών, οι ομολογίες, οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες και οι εκλογές.

Εκεί που εστιάζει ο κ. Χαρατσής είναι στη γενικευμένη μετάλλαξη της αγοράς η οποία ξαναγίνεται τραπεζοκεντρική, δεδομένου ότι η επιρροή των τραπεζών στους δείκτες αυξάνεται γεωμετρικά, εις βάρος των μη τραπεζικών μετοχών.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά οι τράπεζες έφτασαν στα χαμηλά τους να επηρεάζουν το FTSE 25 κάτω από 10%, κάτι που έγινε για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια, ενώ πλέον με τις αυξήσεις στη στάθμιση, θα οριοθετούν τον FTSE 25 κατά 50% περίπου!

Αυτό, φέρνει εύλογα rebalancing, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αναδιάρθρωση και rotationτων θέσεών τους, με ρευστοποιήσεις σε κορυφαία – κερδισμένα bluechips– και «χτίσιμο» θέσεων στις τράπεζες.

Οι τράπεζες είναι το νέο… hotstoryτης αγοράς και αυτό φαίνεται από τον καταιγισμό των όγκων και των τζίρων που κάνουν εσχάτως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BetaΧρηματιστηριακή είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου τονίζοντας ότι «κάθε πίεση και κάθε πτώση είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις και όχι για πωλήσεις υπό το κράτος πανικού». 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης