Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Μάνος Χατζηδάκης: Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς...(Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)

tags :
Μάνος Χατζηδάκης: Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς...(Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)
Αν και το κλίμα στην Νέα Υόρκη στο πρόσφατο Roadshow της ΕΧΑΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θερμό για τις ελληνικές μετοχές, η εγχώρια αγορά κινήθηκε σε μετριοπαθείς ρυθμούς την εβδομάδα που πέρασε, εμφανίζοντας πολύ πιο εστιασμένο ενδιαφέρον σε σχέση με το πλήθος των συναντήσεων που έλαβαν χώρα πριν από 10 ημέρες. Για αυτή την εικόνα της αγοράς οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αφενός στις απαιτητικές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στα περισσότερα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αφετέρου στην εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ξεπεράσει τα 80 δις ευρώ και όσο να ‘ναι η συγκέντρωση των –συρρικνωμένων- συναλλαγών σε λίγα χαρτιά δεν βοηθάει ιδιαίτερα την διάχυση της ανόδου.

Από την άλλη πλευρά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιο και θεμιτό αφού πλέον η προσέγγιση των ξένων θεσμικών κεφαλαίων στην αγορά γίνεται με κατεύθυνση «από τις εταιρίες προς το μακροοικονομικό περιβάλλον». Έτσι μετοχές εταιριών στις οποίες οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονται ή δεν έχουν ακόμα ευοδωθεί τείνουν να υποαποδίδουν σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απόδοση κοντά στο 10%. Η άνιση κατανομή των αποδόσεων είναι προϊόν της διαφοροποίησης που υπάρχει πλέον στις επιχειρηματικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών οι οποίες ακολούθως συγκινούν ή μη το σοφιστικέ επενδυτικό κοινό της ελληνικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να κρύβει και «χρυσές» εφεδρείες αφού όταν η κυκλικότητα της ζήτησης αρχίζει να διαχέεται και σε άλλους κλάδους τότε η αγορά θα βρει νέους καταλύτες για να την οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών (Διυλιστήρια, Κατασκευές, Εμφιαλωτές κλπ).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από μια βραχυχρόνια διόρθωση πεντέμισι συνεδριάσεων από τα τοπικά υψηλά  των 1.320 μονάδων επέστρεψε με αυξανόμενους τζίρους στην περιοχή των 1.280 μονάδων διατηρώντας εν τω μεταξύ ανέπαφες κομβικές ζώνες αντιστροφής τάσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των 1.210 – 1.220. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Πέμπτης το άνοιγμα άφησε μια περιοχή επτά μονάδων χωρίς ίχνος, δείγμα της δυναμικής των αγοραστών, οι οποίοι ελέγχουν την τάση όταν χρειάζεται. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες ενώ ο MACD διατηρεί ανέπαφο το σήμα αγορών το οποίο συμπλήρωσε ένα μήνα από την ενεργοποίηση του (23/5, 1.171 μονάδες) Η αγορά έδειξε με αυτό τον τρόπο ότι μπορεί να διαχειριστεί διορθώσεις ακόμα και σε σχετικά ρηχές περιόδους νέων. Από την άλλη πλευρά η εποχική μεν χαμηλή δε αξία συναλλαγών δεν προδιαθέτει επί του παρόντος για αλλαγή επιπέδων ενισχύοντας το σενάριο των τάσεων σταθεροποίησης για την επόμενη εβδομάδα. Επομένωςμ βραχυπρόθεσμα θα αναμέναμε την αγορά να κινηθεί περισσότερο σε επιλεκτικό επίπεδο χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ή βυθίσεις.

Στα σημαντικότερα νέα τις ερχόμενης εβδομάδας επισημαίνουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόσχιση της «μικρής ΔΕΗ» όπου μεταξύ άλλων θα καθορίζεται και ο τρόπος τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του δημοσίου που αφορούν κοινωνικά βοηθήματα ή άλλες υποχρεώσεις προς την επιχείρηση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Από τις 23 Ιουνίου οι μετοχές της Alpha bank εντάσσονται στην σύνθεση του Eurostoxx 600 ενώ συνεχίζονται οι ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιριών από τις οποίες ξεχωρίζουμε αυτές των ΟΤΕ (24/6), Coca Cola, Autohellas, ΟΛΘ (25/6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή (26/6), ΜΙG, και Alpha bank (27/6).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης