Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Οι αναλυτές και οι αναλύσεις τους...

tags :
Οι αναλυτές και οι αναλύσεις τους...
Αναλύσεις ( από σχόλιο του κ. Μάνου Χατζηδάκη): Δεν είναι του χαρακτήρας μας η κριτική σε αναλύσεις συναδέλφων αλλά τον τελευταίο καιρό οι νέες εκδόσεις αναλύσεων για ελληνικές μετοχές έχουν πληθύνει...

Ενσωματώνοντας πέρα από  τα δεδομένα και τις τάσεις του πρώτου εξαμήνου και κάποιες νέες πληροφορίες οι οποίες ακροβατούν μεταξύ εκτίμησης και προφητείας.

Η αύξηση στην κυκλοφορία των αναλύσεων δικαιολογείτ0 και ενόψει ενός φρεσκαρίσματος ίσως και των παρουσιάσεων που θα γινόντουσαν σε επενδυτές στο Λονδίνο...

Ωστόσο δεν λείπουν κάποιες αναφορές οι οποίες χρήζουν επισημάνσεων πέρα από το τεχνικό κομμάτι και τις εκτιμήσεις που όσο να ‘ναι είναι και λίγο υποκειμενικές.  Συγκεκριμένα:

Στην ΔΕΗ η GoldmanSachs εκτιμά ότι το μέρισμα που θα μπορούσε να μοιραστεί για την χρήση του 2014 είναι της τάξεως του 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Εδώ υπάρχει το επιχείρημα ότι το δημόσιο ως μέτοχος του 50% της ΔΕΗ θα λάβει το μέρισμα και με αυτό θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 33% του ΑΔΜΗΕ.

Με την μόνη διαφορά ότι η εξαγορά αυτή θα γίνει με συμψηφισμό απαιτήσεων του Δημοσίου (δικαιώματα χρήσης λιγνίτη), αυτό τουλάχιστον προέβλεπε ο αρχικός συνδυασμός.

Δεδομένου του ότι η ΔΕΗ έχει στο εξάμηνο 4,6 δις ευρώ καθαρό δανεισμό είναι μάλλον δύσκολο να επιβαρυνθεί με άλλα 346 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή που υποστηρίζουν οι αναλυτές της GS.

Στον ΟΠΑΠ η UBS έχει ξεχάσει να αφαιρέσει από τα επενδυτικά ρίσκα την συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.

Στον ΟΠΑΠ η Citi αναφέρει ότι το δυνητικό μέρισμα και οι επιστροφές κεφαλαίου μέχρι το 2017 θα μπορούσε να φθάσουν τα 4,91 ευρώ ανά μετοχή το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% της τρέχουσας τιμής της μετοχής.

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση η οποία μπορεί μεν να είναι εφικτή από τον ισολογισμό που διαθέτει ο ΟΠΑΠ (μηδενικός δανεισμός) προϋποθέτει ωστόσο μεγάλες διανομές καθαρών κερδών (<80%) για να υλοποιηθεί.

Στον ΟΤΕ η MorganStanley βλέπει άνοδο της τιμής της μετοχής σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

Συνήθως ο χρονικός προσδιορισμός της ανόδου της τιμής της μετοχής αποφεύγεται, ωστόσο οι αναλυτές που καλύπτουν την μετοχή εμφανίζονται κατηγορηματικά υπέρ μιας άμεσης ανοδικής κίνησης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης