Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.... Σήμερα ο κ. Δημ.Τζάνας

tags :
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.... Σήμερα ο κ. Δημ.Τζάνας

Σε στάση αναμονής παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η συνάντηση της τρόικας με εκπροσώπους της Κυβέρνησης στο Παρίσι (για 2η φορά το τελευταίο 3μηνο) αναπτέρωσε τις κάποιες προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους με αμοιβαίες εκατέρωθεν υποχωρήσεις, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η ήδη χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών αγγίζει τα όρια του αναιμικού τζίρου, καθώς τυχόν αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας διαμορφώνει προϋποθέσεις αύξησης του πολιτικού κινδύνου, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τους πρώτους μήνες του 2015 να ισχυροποιείται.

Πάντως, το σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θυμίζει εκείνο του έργου του Ιρλανδού δραματουργού Σάμουελ Μπέκετ "Περιμένοντας το Γκοντό", την άφιξη μιας υπερβατικής φιγούρας που θα σώσει τους κεντρικούς ήρωες του έργου αλλά δεν έρχεται ποτέ.

Κατ’ αναλογία, η ασυνεννοησία που κυριαρχεί στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα συνιστά τον κύριο λόγο που δεν επιτρέπει μια ελάχιστη συναίνεση στο "δια ταύτα", διαμορφώνοντας το ενδεχόμενο νέας κρίσης, αντί της εισόδου της Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Έτσι, η προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων επιλεγμένων Δεικτοβαρών τίτλων της προηγούμενης εβδομάδος, που ώθησε το Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1.000 μονάδων, δύσκολα θα είναι διατηρήσιμη αν ματαιωθεί η επίτευξη συμφωνίας.


Ήδη, οι Αγορές έδειξαν τις διαθέσεις του με την αναγγελία των πορισμάτων των "τεστ κοπώσεως" των Τραπεζών προβαίνοντας σε μαζικές πωλήσεις, καθώς επικράτησε το κριτήριο του "αυξημένου κινδύνου Χώρας" (countryrisk) στις επενδυτικές αποφάσεις τους.


Αναγγελίες δε οίκων όπως της Templeton (Frank Mobius) που κατατάσσουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως το φθηνότερο του Κόσμου, προκαλούν αμηχανία αφού δεν συνοδεύονται από περαιτέρω κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι λεκτικές διατυπώσεις του Μάριο Ντράγκι (που δεν συνομολογεί με αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ) για επικείμενη μαζική αγορά τίτλων και η μείωση των κεντρικά οριζόμενων επιτοκίων των Κινεζικών Τραπεζών κατά 25 μ.β., συνέτειναν σε περαιτέρω ανοδική κίνηση των διεθνών Αγορών..

Και σε νέα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη, ενώ ευεργετικά λειτουργεί και η διατήρηση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, η Goldman Sachs διατυπώνει αισιόδοξες εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Οικονομία το 2015, θεωρώντας ίσως ότι οι υφιστάμενες γεωπολιτικές εστίες αναταραχής θα "τιθασευτούν".

Στο πλαίσιο αυτό το παγιδευμένο στην πολιτική δίνη Ελληνικό Χρηματιστήριο καλείται να κρατηθεί όρθιο με καλύτερο βραχυπρόθεσμο σενάριο την αποφυγή νέου κύκλου αποεπένδυσης από τους ξένους πρωταγωνιστές του.

"Την ίδια στιγμή η αναζήτηση των ελκυστικών θεμελιωδών αρκετών εταιρειών που καταγράφουν αξιοπρόσεκτη κερδοφορία στα δημοσιοποιούμενα 9μηνα, έχει παραμερισθεί ολοσχερώς...

Καθώς η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο κορυφώνεται με τον αποθησαυρισμό μετρητών να γιγαντώνεται σε επιλεγμένα 'πορτοφόλια' εταιρειών και ιδιωτών" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης