Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΟΛΠ: Απειλείται η πώληση του 67,7% που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ

tags :
ΟΛΠ: Απειλείται η πώληση του 67,7% που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ


Ηλία Γ. Μπέλλου

Από νέες συμπληγάδες περνά σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου η προσπάθεια αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά καθώς εκδικάζονται τρεις αιτήσεις προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση. Ενώ ακόμα δεν έχει καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της νέας συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για την νέα επένδυση των 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του εμπορικού λιμανιού, απειλείται η πώληση του 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Ποσοστό για το οποίο ερίζουν, κυρίως, η θυγατρική της Maersk, ΑPM Terminals, η εκ των Φιλιππίνων προερχόμενη ICTS και η Cosco ενώ συμμετέχουν επίσης η Ports America και η Utilico.


Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στην β΄ φάση και μετά την άρση της αβεβαιότητας αναφορικά με την συμφωνία με την Cosco, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών αναμένεται πλέον να προσδιορισθεί στις αρχές του 2015, πιθανότατα τον Ιανουάριο. Όμως η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών της ΟΛΠ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά επιδιώκουν την ακύρωση όλη της διαδικασία προσβάλλοντας την ίδια την αρχική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ. Οι τρεις διαφορετικές προσφυγές αναφέρουν σωρεία επιρρημάτων για τα οποία πάντως δεν φαίνεται να επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία στο ΤΑΙΠΕΔ.


Όπως ανέφεραν νωρίτερα φέτος στο capital.gr κύκλοι του, «είναι ζήτημα εάν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ για τα οποία δεν επιχειρήθηκε να μπλοκαριστεί η αξιοποίησή τους με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας» όπως αυτή. Οι συνδικαλιστές πάντως έχουν διαφορετική άποψη. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) σε ανακοίνωσή της προ ημερών τονίζει πως “το συνδικαλιστικό κίνημα των λιμανιών θα συνεχίσει αταλάντευτα και θα εντείνει τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, κινηματικό, νομικό – κατά του λεγόμενου φιλικού Διακανονισμού και της επιχειρούμενης εγκληματικής πολιτικής πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των Λιμανιών».

Οι φορείς που εμπλέκονται στην προσφυγή καλούν το ΣτΕ να ακυρώσει ως αντίθετη στο Σύνταγμα την πρόσκληση που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος ισχυριζόμενοι ότι με την διαδικασία αυτή παραχωρείται σε ιδιώτες το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένα Πειραιά, δηλαδή κοινόχρηστων χώρων και κτηρίων. Νομικοί κύκλοι την γνώμη των οποίων γνωρίζει το capital.gr αναφέρουν πως ο ΟΛΠ είναι, ως έχει σήμερα και όπως θα παραμείνει, απλώς παραχωρησιούχος του λιμένα μέχρι το 2052 με σύμβαση παραχώρησης μεταξύ εταιρίας και Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά συνέπεια η αποκρατικοποίηση αφορά τη μεταβίβαση της παραχώρησης ενώ οι υποδομές ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν πωλούνται. Επιπλέον σημειώνουν πως ο ΟΛΠ έχει ήδη αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2003, ενώ στο μετοχικό του κεφάλαιο συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 25%. Υπενθυμίζεται επίσης η ίδρυση και λειτουργία πλέον της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που έχει ρόλο επόπτη των παραχωρησιούχων όλων των λιμανιών και μαρίνων και διασφαλίζει έτσι τα συμφέροντα τόσο του δημοσίου όσο και των χρηστών των λιμανιών.

Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητα αδύνατον να προεξοφληθεί η γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο διαθέτει την δυνατότητα να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να παγώσει τη διαδικασία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης