Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Η ανοδική κίνηση έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα...

tags :
Η ανοδική κίνηση έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα...

Η ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 500 μονάδες, παράλληλα όμως έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα επισημαίνει ο Δημ.Τζάνας. 

Και τούτο γιατί ο “από μηχανής Θεός” που μετέδωσε αισιοδοξία και ενδυνάμωσε την ψυχολογία των αγοραστών, οδηγώντας στην επικράτησή τους έναντι των πωλητών, δεν συνάδει με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Kαθώς αυτές οδηγούν σε αύξηση της αβεβαιότητας για την έκβαση των καίριων ανοικτών θεμάτων που επηρεάζουν την Ελληνική Οικονομία, τόσο στο Εσωτερικό όσο και στο Εξωτερικό.

Χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο “κάποιοι να έχουν πληρέστερη γνώση των δεδομένων που διαμορφώνουν τα Ελληνικά δρώμενα, επιμένοντας έτσι σε κινήσεις με το σκεπτικό εκείνου που κινείται αντίθετα στο ρεύμα αναλαμβάνοντας και τον επενδυτικό κίνδυνο της επιλογής τους.

Ειδικότερα, τις προηγούμενες ημέρες η όξυνση του Προσφυγικού προβλήματος, απειλεί να μετατρέψει τη Χώρα σε απέραντο “hot spot”, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις και μείωση των ροών.

Οι αρνητικές συνέπειες για την Οικονομία και ειδικότερα τον Τουρισμό θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλες. Η Σύνοδος Κορυφής της 7/3 με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, με σοβαρό διακύβευμα, πλέον, την συνοχή της Ε.Ε.

Στο μεταξύ ο πληθωρισμός επανήλθε σε αρνητικά επίπεδα το Φεβρουάριο, με τον αποπληθωρισμό να συνιστά ορατή πλέον απειλή.

Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να δράσει αποφασιστικά προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα μετά τις 10/3, από κοινού με επενδυτικά προγράμματα από πλευράς των Κυβερνήσεων..

Oπως τόνισε το “G20” που αναγνώρισε ότι δεν αρκεί πλέον μόνο η νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ύφεση.

Στα καθ΄ημάς, η Moody’s μετέθεσε την απόφασή της για αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας σε μελλοντικό χρόνο, ενώ η προσδοκώμενη έλευση των Εκπροσώπων των Δανειστών τις επόμενες ημέρες, δεν θα πραγματοποιηθεί…

Kαθώς δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί το υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί τελικά, οδηγώντας στο άνοιγμα της διαδικασίας αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας, με ασαφές ωστόσο το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης που συντελείται με χαμηλούς όγκους και που σχετίζεται και με τη συνέχιση της διαδικασίας μετοχικής αναδιάρθρωσης (rebalancing) από τα funds εξωτερικού.

Eίναι ακόμη εύθραυστη και στο καλύτερο σενάριο δεν θα ανατραπεί προκαλώντας νέο κύμα αποεπένδυσης από τους διακρατούντες μεγάλες θέσεις δεικτοβαρών μετοχών στο ΧΑ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης