Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Δημ.Τζάνας: Η νευρικότητα θα επικρατεί τροφοδοτώντας με μεταβλητότητα την πορεία των αγορών…

tags :
Δημ.Τζάνας: Η νευρικότητα θα επικρατεί τροφοδοτώντας με μεταβλητότητα την πορεία των αγορών…

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ  ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ…



Η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, σε συνέχεια 7 συνεχόμενων πτωτικών που είχαν προηγηθεί υπό την επιρροή του πιθανολογούμενο brexit, επιβεβαίωσαν την πεποίθηση περί σκηνικού ασύμμετρων συμπεριφορών στις αγορές.

Έτσι, η δολοφονία της Βρετανίδας  βουλευτού υπέρμαχου της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποτέλεσε τον καταλύτη της μεταστροφής των δημοσκοπήσεων που  δίνουν πλέον καθαρό προβάδισμα στην παραμονή της. Προκύπτει επομένως, ότι η προβολή εθνικο- λαϊκιστικών προταγμάτων καθοδηγεί συχνά  την κοινή γνώμη και επηρεάζει καταλυτικά τις αγορές.

Έστω και αν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι εθνικές λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές, εκτός αν υπάρξει οπισθοδρόμηση στον «αρχαϊσμό» των εθνικών κρατών με την έγερση κάθε λογής τειχών στα σύνορά τους! Παράλληλα, η ορθολογική επιχειρηματολογία δεν είναι επαρκώς πειστική για να πείσει ότι στην Ε.Ε. οι λύσεις θα αναζητηθούν από το μετασχηματισμό της και την υιοθέτηση ενεργότερων κοινών πολιτικών και απαιτούνται και «άλλοι καταλύτες»…

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα κινείται συντονισμένα με τις διεθνείς αγορές, πορεία που θα έχει το δικό μας στίγμα επηρεαζόμενο από τη ρηχότητα της αγοράς μας  καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις το 80% των συναλλαγών διαμορφώνεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και δύο το πολύ ακόμη δεικτοβαρείς μετοχές.

Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, είναι πιθανό να υπάρξει τις επόμενες ημέρες ένα μείγμα εξελίξεων που θα επαναφέρουν τον καθορισμό της πορείας του από ενδογενείς παράγοντες σε συνέχεια της αναγγελίας της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. το πρωί της 24ης Ιουνίου. Αυτό θα συμβεί αν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για εκταμίευση της δόσης και επαναφορά των ελληνικών ομολόγων ως αποδεκτοί τίτλοι από την ΕΚΤ, συνοδευθεί από μια θετική έκθεση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, ακόμη και ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορέσει να οδηγήσει την πορεία του Γενικού Δείκτη πολύ  πέραν των 650 μονάδων, περιοχή που στο προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε επίπεδο με ισχυρή αντίσταση. Θα χρειασθούν επομένως, νέες εμπροσθοβαρείς δράσεις με αιχμή την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων  και  των δράσεων περί τα κόκκινα δάνεια για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι υπάρχει πρόοδος των μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον οι αγορές κινούνται με ανοδική διάθεση καθώς προσβλέπουν στην απομάκρυνση της απειλής  του brexit. Μιας απειλής που δημιουργούσε προϋποθέσεις πολλαπλής αναταραχής και δοκιμασίας της συνοχής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Θα χρειαστεί ωστόσο να επιβεβαιωθεί η απομάκρυνσή της και να ολοκληρωθούν και οι εκλογές στην Ισπανία για να επανέλθει κάποιος βαθμός αισιοδοξίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ως τότε, η νευρικότητα θα επικρατεί τροφοδοτώντας με μεταβλητότητα την πορεία των διεθνών αγορών…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης