Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Ισως ο Αλ. Τσίπρας να έχει ήδη μετανιώσει για τον «δομικό» ανασχηματισμό του!!

tags :
Ισως ο Αλ. Τσίπρας να έχει ήδη μετανιώσει για τον «δομικό» ανασχηματισμό του!!
Ισως ο Αλ. Τσίπρας να έχει ήδη μετανιώσει για τον «δομικό»ανασχηματισμό που προχώρησε γιατί έφερε τα πάνω κάτω και το κυριότερο του δημιούργησε νέα προβλήματα αντί να επιλύσει τα παλιά. Σύννεφα αυτονόμησης υπουργών φάνηκαν στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν έφυγαν οι κάμερες και δεν τους άκουγε κανείς. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός ήθελε να κάνει ένα από τα γνωστά αστειάκια του και επέλεξε τον Π. Κουρουμπλή, αλλά ο υπουργός αντέδρασε με έναν παράξενο τρόπο που αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα...

ΒΗΜΑτοδότης 

Μέχρι πρότινος (π.α. - δηλαδή προ ανασχηματισμού) ο κ. Κουρουμπλής ως πρώτος τη τάξει υπουργός καθόταν δίπλα στον Πρωθυπουργό. Τώρα κάθισε (ως τελευταίος τη τάξει, σύμφωνα με το υπουργικό πρωτόκολλο) ακριβώς απέναντί του. Ο κ. Τσίπρας θέλησε να τον... πειράξει. Στις Συνόδους Κορυφής είπε ότι τον βάζουν να καθίσει απέναντι από τον... Σόιμπλε, ο οποίος τον κοιτάζει συνεχώς.

Ο κ. Κουρουμπλής δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται με το πρωθυπουργικό αστειάκι και δεν του άρεσε καθόλου που ακούστηκε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το όνομα Σόιμπλε. Αντί άλλης απαντήσεως προτίμησε να υποβάλει προτάσεις στον Πρωθυπουργό και στους συναδέλφους του υπουργούς. Ζήτησε λοιπόν να πέσει η ρητορική για τη διαπλοκή και τη διαφθορά γιατί δεν πιάνουν στον κόσμο και ζήτησε να γίνονται συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου: α) θεματικές και β) σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η τύχη των προτάσεων Κουρουμπλή, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι κάτι τέτοιο έκανε και ο Γ. Παπανδρέου στον καιρό της πρωθυπουργίας του.

Οι γελοιότητες του Φίλη

Υπάρχουν πιο αξιοπρεπείς τρόποι για να φύγεις από την κυβέρνηση, αλλά ο Νίκος Φίλης επέλεξε τον πιο ηχηρό (αυτόν με τα λίγα λεπτά δημοσιότητας) επιτιθέμενος στους πάντες. Εφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «συμβόλαιο πολιτικού του θανάτου» και πολλά άλλα (που θύμιζαν σίριαλ του αείμνηστου Φώσκολου) κατά την τελετή παράδοσης της καρέκλας του υπουργού Παιδείας στον κ. Γαβρόγλου. Για την καρατόμησή του έφταιξαν οι άλλοι και όχι ο ίδιος, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση με εντολή εξομάλυνσης των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. Και δεν τα κατάφερε. Εκανε επίδειξη αριστεροσύνης σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση φτάνοντας στο σημείο να υπερηφανευτεί ότι δεν είχε πτυχίο (κοτζάμ υπουργός Παιδείας) αλλά πτυχίο από κομματική δράση. Είπε μάλιστα ότι ορισμένοι πήραν πτυχία με το πορτοφόλι του πατέρα τους, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Μικρότητες θα πείτε, αλλά για τον «δεκάρικο» που εξεφώνησε ο κ. Φίλης ήταν σημαντικές. Τόσο που και ο ίδιος... συγκινήθηκε. Και οι άλλοι από κάτω που τον παρακολουθούσαν συγκινήθηκαν κι αυτοί και τον χειροκρότησαν. Ακόμα και ο διάδοχός του κ. Γιαβρόγλου τον χειροκρότησε αποκαλύπτοντας πως έχει διδαχθεί από τον κ. Φίλη το «να ακούει και κυρίως να μην υπακούει». Μόνο που ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας ξέχασε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ήταν αυτός που τον απέλυσε από υπουργό, χωρίς βεβαίως να κάνει οποιοδήποτε συμβόλαιο για την απόλυσή του με κανέναν.

Και όσο περνούσε η ημέρα με τις παραδόσεις και παραλαβές υπουργείων, τόσο μεγάλωνε ο προβληματισμός του Πρωθυπουργού. Δεν είναι μόνο τα εκκεντρικά νάζια (τις περισσότερες φορές παρεξηγήσιμα) του νέου υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι (προσωπική επιλογή του Π. Καμμένου) που έκανε λόγο για «κατοχική κυβέρνηση», ούτε βεβαίως οι ηρωισμοί του νέου υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη που δεν υπέγραψε τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ούτε τέλος οι κορόνες απογοήτευσης που έβγαλε ο Θ. Δρίτσας παραδίδοντας το υπουργείο του στον κ. Κουρουμπλή που είπε το αμίμητο «η αποχώρησή μου από το υπουργείο δεν είναι εθελούσια» (ωσάν να είναι στο χέρι του πότε τοποθετείται και πότε καρατομείται), είναι και ο ταλαντούχος Γ. Κατρούγκαλος που ακόμα νομίζει ότι είναι υπουργός Εργασίας και ότι θα τσεκουρώνει τις συντάξεις. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι νιώθει σαν να είναι αυτός στη θέση της νέας υπουργού, αφού η κυρία Εφη Αχτσιόγλου χρημάτισε επιστημονική του συνεργάτις. Η ίδια μάλιστα νιώθοντας την πίεση ήδη από την πρώτη ημέρα που κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας ζήτησε την προστασία των γυναικών δημοσιογράφων: «Εσείς που είστε γυναίκες να με προστατεύσετε» τους είπε. Και αυτές είπαν: «Εντάξει».


Ισως ο Πρωθυπουργός βλέποντας την πρώτη ημέρα να περνά με αιχμές, παράπονα και γκρίνιες προχώρησε αμέσως στην επανασύσταση του πρωινού καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο κ. Φίλης, τη θέση του οποίου πήρε ο κ. Βερναρδάκης. Κατά τα άλλα η ίδια σύνθεση: Τζανακόπουλος, Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Παππάς, Τσέκερης, Καλογήρου. Παρά τα προβλήματα η πρώτη συνεδρίαση ήταν κάπως... ανιχνευτική. Δηλαδή τι θα λένε κάθε πρωί και πώς θα συντονίζεται το έργο της κυβέρνησης. Το μόνο που αποφασίστηκε ήταν να αρχίσει η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Τζανακόπουλο.


Η τελευταία τελετή, σχεδόν νύχτα, έγινε στο Μεταφορών, όπου εκεί ηρωίδα ήταν η Μαρίνα Χρυσοβελώνη που της στέρησε το υπουργείο ο κ. Καμμένος. Ο κ. Σπίρτζης αφού έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Παππά, πήγε μαζί με την Ολγα Γεροβασίλη στην «Αγορά» για γεύμα. Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που μόλις τους είδαν να τρώνε τους κέρασαν το κρασί.

Η Γιαννούλα του Μαξίμου
 
Η αναβάθμιση σε κυβερνητικό εκπρόσωπο του Δ. Τζανακόπουλου έφερε αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη θέση του κ. Τζανακόπουλου, πήρε η πιο στενής του συνεργάτης, η Ιωάννα Πεπέ, η οποία θα είναι η νέα διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα.  Η κυρία Πεπέ, (που όλοι στο Μαξίμου την φωνάζουν Γιαννούλα), ήταν μέχρι πρότινος ειδική σύμβουλος στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού και χρημάτισε και ειδική γραμματέας στο γραφείο της Βασιλικής Θάνου όταν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο Θ. Μιχόπουλος έως τώρα υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού αναλαμβάνει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, ενώ ο Αγγελος Τσέκερης έως τώρα υπεύθυνος του γραφείου του τύπου αναλαμβάνει τον πολιτικό σχεδιασμό. Και μια και ο λόγος για σχεδιασμούς (πολιτικούς, στρατηγικούς κτλ) ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα να μου εξηγήσει τη διαφορά. Δυστυχώς δεν μπόρεσε. Με την ευκαιρία ρώτησα ποίος είναι ο ρόλος του Νίκου Καρανίκα, ο οποίος εμφανίζεται ως σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού. Και εδώ η απάντηση ήταν ασαφής: «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνει, αλλά δεν νομίζω ότι έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία αυτός ο τίτλος που του έδωσαν». Ξαναρώτησα: «Μήπως τον αντικατέστησε ο κ. Τσέκερης στον πολιτικό σχεδιασμό;». Απάντησε: «Οχι βεβαίως, έδωσαν στον Καρανίκα απλώς ένα τίτλο αλλά τι ακριβώς συμβουλεύει τον πρωθυπουργό δεν μπορώ να σας βοηθήσω». Το βέβαιον είναι ότι ο κ. Καρανίκας ακόμα διατηρεί τη γραφείο του στον προστατευόμενο από τους αστυνομικούς χώρο του ισογείου της Βουλής. Ποιός μπορεί να τον αντικαταστήσει;


Καθυστέρηση λόγω Μπουσδούκου

Για τουλάχιστον 10 λεπτά περίμεναν – με φανερή αμηχανία -  ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Πάνος Σκουρλέτης και ο νυν υπουργός  Γιώργος Σταθάκης στο βήμα του αμφιθεάτρου στο ισόγειο του υπουργείου για να ξεκινήσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής. Δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν χωρίς τους αναπληρωτές (δηλαδή τον απερχόμενο  Γιάννη Τσιρώνη και τον νέο αναπληρωτή Σωκ. Φάμελλο). Η επίσημη δικαιολογία από το επιτελείο του κ. Τσιρώνη ήταν ότι ενημέρωνε τον κ. Φάμελλο. Η αλήθεια ήταν ότι ο κ. Τσιρώνης έβγαινε εκείνη την ώρα ζωντανά από το γραφείο του στην εκπομπή της Αννας Μπουσδούκου στον «Σκάι». 











Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης